31 Mayıs 2009 Pazar

Tavuklu Şehriye Pilavı


Geçen gün evde pirinç kalmamış oğlum da uyuyordu dışarı çıkamadım ama acil pilav yapmam gerekiyordu. ben de böyle bişey yaptım çok güzel oldu. Eşim tavuk pek sevmez ama bu pilava bayıldı :)
*Önce şehriyeleri pilav yapar gibi sararana kadar kavuruyoruz,
*sonra biraz salça ekliyoruz (ben az biber salçası ve onun 2 katı domates salçası koydum) ve biraz daha kavuruyoruz
*üzerini örtecek kadar su ( tavuksuyu da çok yakışıyor), az tuz ve dilersek baharat ekliyoruz pişiriyoruz.
*Diğer tarafta da haşladığımız tavuk göğsünü didikleyip pilavımızın üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağlıbiber sosuyla birlikte serpiyoruz.


Semizotu salatası

Hepimizin bildiği kolay bir salata, sadece semizotlarını yıkayıp doğrayıp sarımsaklı yoğurtla karıştırıyoruz. Ama ben nedense bu seneye kadar çok sevmezdim, değerini şimdi anladım.
Bi de orjinallik olsun dedim :PP ve domatesi ikiye bölüp içini çıkartıp bu salatadan doldurdum. elime alıp ısırıp ısırıp yedim yemesi çok zevkli oldu tavsiye ederim ;)

Milföyden tahinli çörek


Forumdan arkadaşım Şenay'ın sayfasından gördüğüm ve hemen denemek istediğim bir tarif. Tarifi oradan aynen kopyalıyorum. O da yemek zevki sitesinden almış ;)

Ama ben bidahaki yaptığımda tahinini içinden başka üzerindeki kat aralarına da sürücem, öyle daha güzel olur gibime geliyor.

Milföy hamurları iki üçgen olacak şekilde ikiye kesilir. Herbir üçgene tahin sürülüp, dövülmüş ceviz serpilir. Uzun kenarın karşısındaki köşeden başlayarak rulo haline getirilir. Rulo bir ucundan başlanarak kıvrılır ve üzerine hafifce bastırılır. Toz şeker ve tarçın karışımına bulanıp fırına verilir.

Dipnot: Ben bir kısmını tahinli baklava tarifindeki gibi hamura harcı sürüp direk rulo yapıp dilimlere bölerek yaptım. Ama gül şeklidaha güzel oldu. Lezzet olarak ta tahinli baklava tarifini şiddetle tavsiye ederim. Tarifi burada

30 Mayıs 2009 Cumartesi

TEPSİDE İÇLİ KÖFTE




TEPSİDE İÇLİ KÖFTE
malzemeler:
3 su b. ince bulgur
3 patates
2 çorba k. biber salçası
250 gr. kıyma
tuz, karabiber, pul biber
İç harcı için:
350 gr. kıyma
3 soğan
1 su b. ceviz
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber, kimyon
zeytinyağı
Yapılışı:
*Karıştırma kabına 3 su bardağı bulguru alıp üzerine geçecek kadar sıcak su ekleyin ve üzerini kapatın.
*Bulgur demlenince üzerine 250 gr.kıyma ekleyin ve onun üzerine haşlanmış patasesleri rendeleyin.
* İçine 2 çorba kaşığı biber salçasını ilave ederek yoğurun.
* İçinin harcı için tavaya küp küp kestiğiniz 3 adet soğanı alın ve üzerine kıymayı ekleyin.
*Üzerine 2 su bardağı ceviz1 tutam maydonoz ekleyerek bir iç harç oluşturun.
*Fırın tepsisine bulgurlu harcı yayın
* Üzerine kıymalı harcı yayın.
* Tekrar üzerine bulgurlu harcı yayarak kapatın.
* Üzerine 1 yumurtanın sarısını sürün dilerseniz çatalla tırtıklı şekil verin.
*Önceden ısıtığınız 190 derecelik fırında pişirin
.

27 Mayıs 2009 Çarşamba

KAR YAĞDI PASTASI


Bugün eşimin yaşgünüydü. Ona kırgın da olsam bir pasta yapayım dedim. Marshmellowdan şeker hamuru yapacaktım ne zamandır denemek istiyordum ama aksilik olunca bu şekle çevirdim. ASlında daha bile iyi oldu. Çünkü şeklini nasıl yapıcam diye kara kara düşünüyordum. Böyle gayet güzel oldu :) pembesini de yapıcam bi ara evde pembe marshmellow da var. Süsün tadı da harika oluyo gerçekten.
Normalde hazır kek ve özellikle de hazır kremayı pek sevmem ve tercih etmem ama şeker hamuruyla uğraşmak vakit aldığından ve dün hiç te vaktim olmadığından hazır kullandım ikisini de. Yine de ev yapımına değişmem.
Malzemeler:
1 adet hazır kakaolu pastataban yada ev yapımı pandispanya( tarifi burada)
1 paket çikolatalı cremole
1 poşet krem şanti
2,5 dolu dolu ardak süt
Keki ıslatmak için 1 bardak süt+nescafe +az şeker
Süslemek için 6-7 tane marshmellow şeker
bolca pudra şekeri
1 tatlı kaşığı su
1 çimdik tuz
Hazırlanışı:
*Kekin ilk katını sütlü şekerli nescafeyle ıslatın.
*Cremole şanti ve sütü çırpın. ara kata yarısından fazlasını yayın.
*Dilerseniz muz yada başka meyve dilimleri ekleyin evde yoktu yoksa muz koyacaktım.
*Diğer kata da aynı işlemi uygulayın ve buzdolabında dinlendirirken süsünü hazırlayın.
* Mikrodalgada şekerleri genişçe cam bir kasede her seferinde 15-20 saniye çalıştırarak eritin. 2 dakika falan sürecek işlem. Aşırı sıcaktan kaçının yoksa benimkiler gibi karamelize oluyor ve bu pastadaki gibi bi icat uydurmak ve gerisini çöpe atmak zorunda kalıyosunuz :DD Şeker hamuru tarifini forumdan almıştım bi ara nerden unuttum ama mutlaka bikaç deneme sonunda şeker hamuru da yapıcam marshmellowdan ;) (benmari usulü de yapılıyomuş ama denemedim mikrodalga daha kolayıma geldi)
* Pudra şekeri su ve tuzu ekleyin elinizle güzelce yoğurun. Oldukça fazla purda şekeri koyun ki parça parça kopsun.
*Resimdeki gibi olunca pastanın üzerine elinizle serpiştirin. Tadı gerçekten nefis.
*Afiyet olsun.


26 Mayıs 2009 Salı

MİNİ MİNİ TİRAMİSU :)











Geçen Cumartesi ablamlarda kaldık ve her oraya gittiğimde tatlı canavarı yeğenim mutlaka bana tatlı yaptırır. Teyzesinin tatlılarını çok sever :) Hazır tiramisu almışlar yap diye elime tutuşturdular. Ben de iki şekilde yaptım. Tatlı yaparken illa ki minik biyere daha yaparım asıl yaptığım sabırsız oburlar tarafından hemen mıncıklanmasın diye :PP Minik muffin kalıplarına ayırdım ve kalanıyla da mini tiramisu yaptım :) Aynen üzerindeki tarife göre yaptım yazmama gerek yok o yüzden. Ama şunu belirteyim, hazır tiramisu paketinin içinde 1 poşet kek karışımı, 1 poşet krema karışımıi 1 paket ıslatma karışımı ve 1 paket süsleme kakaosu var.
*Kek karışımını birkaç ilave ile birlikte çırpıp pişiriyorsunuz, içinde yağlı kağıt bile var :)
*Keki sütlü nescafeyle ıslatıyorsunuz
*Krema karışımını sütle çırpıyorsunuz, :)
* Süsleme kakaosunu da süzgeçle üzerine serpiyorsunuz işte o kadar ;)


KREMALI PATATES



*Patatesleri ince ince yuvarlak dilimleyin.
*Fırın kabını tereyağla yağlayın ve 1 diş sarımsağı 2ye bölüp tepsiye sürün.
*patatesleri 1 sıra dizip üzerine krema karışımından serin ( hazır krema, miktarına göre değişir 1 kiloya 1 paket krema 1 çay bardağı süt ve 1 adet tavuk bulyon konuyor. Oğlum yiyeceği için ben bulyon kullanmadım. )
*Bir sıra daha patates dizin ve fırına verin. Pişmesine yakın üzerine kaşar rendesi serpin ve kızarana kadar pişirin
*Afiyet olsun.

ENGİNAR DOLMASI




İzmir Bergama'lı kayınvalidemin tarifi.
*Enginarları alta bakacak şekilde limonlu su dolu bi büyük kapta bekletin ve tezgahta biraz dövün ki araları ayrılsın
*Bu arada içini hazırlayın İnce doğranmış yeşillikler ve kuru soğan ve domates pirinç , baharat, tuz ve zeytinyağı ile dolma harcı hazırlanıp enginarların orta kısmına doldurun.
Genişçe bir tencerede 45 dakika - 1 saat kadar pişirin.
*Afiyet olsun

NOHUT SALATASI


*Nohutlar haşlanır ( Haşlanmış hazır nohutlar da aynı işi görüyor ve acil misafirlerde çok pratik oluyor böylece ;)
*taze soğan, maydonoz, dereotu ve yeşil biber minik minik doğranır. evde babamın bahçesinden taze sarımsak vardı taze soğan gibi o da çok yakıştı.
*Sosu için zeytinyağı çok az hardal, limon ve tuz karıştırılır ve salataya dökülür karıştırılır
*Afiyet olsun

MERCİMEK KÖFTESİ

* 2 bardak mercimek 4 bardak suda haşlanır pişmesine yakın içine kimyon eklenir. (taşarsa su eklemek gerekir)
* 1,5 bardak yıkanmış ince bulgur eklenir ve yaklaşık yarım saat şişmesi için bekletilir.
*Diğer tarafta sıvıyağda 1 adet kurusoğan ince minik doğranarak kavurulur içine biber ve domates salçası eklenir kavrulur.
* Yeşillikler doğranır (Maydonoz ve taze soğan, belki biber... )
*Tüm malzeme karıştırılır köfte şeklinde mideye indirilir :)
*Afiyet olsun

TEFLON TAVADA PİZZA BÖREĞİ




Üniversitedeyken Edirne 'de çok yaptığım bir tarifti. Çok lezzetli gerçekten tavsiye ederim.
* 1 çay bardağı süt ve 1 yumurtayı çırpın.
* Yağladığınız tavaya kenarları dışarı taşacak şekilde bir yufkayı parçalayarak yerleştirin.
*Yufkanın aralarına hazırladığınız sütlü karışımı yayın.
*Diğer yufkanın yarısını da aynı şekilde yapın ve sucuk,sosis-pastırma- ne isterseniz doğrayın yerleştirin.
*1 Domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayın
* 1 biberi de minik doğrayın. Kekik ve kaşar rendesi serpin
* kalan yufka ve karışımı tavaya aynı şekilde uygulayın ve taşan yufkaları bohça gibi kapatın.
*ÜZerine bi kapak kapatıp altüst ederek kızarana kadar pişirin.
*Afiyet olsun.


KEDİDİLİYLE YALANCI PROF

* Kedidili bisküvileri sütle ıslatın ve borcama dizin.
* Üzerine yalancı tavukgöğsü kremasının şantiyle karışmış halini ekleyin tarifi burada ama yarım ölçü olacak ;)
*en üste de hazır çikolata sos hazırlayın ve dilediğiniz gibi süsleyin.
*Afiyet olsun

SEBZELİ MANTAR SOTE

Eşim klasik soğanlı sulu mantar sote sevmez. Ben deondan sonra bu şekilde yapmaya alıştım ve böyle bir tarifle ona mantarı afiyetle yedirebiliyorum. Kabak ta çok yakışıyor.

* Tencerede yağda 1 adet soğanı kavurun
* Havuçları ekleyin kavurmaya devam edin
*5 dakika sonra mantarları ve patatesleri ekleyin güzelce kavurup ağzını kapatın.
* Varsa az soya sosu ekleyin
*Tuzunu baharatını (karabiber kekik) ekleyin suyunu çekene kadar pişirin
Hatta biraz pişince üzeri açık pişirmek gerekiyor ki suyunu daha güzel çeksin.
*afiyet olsun

TAHİNLİ YALANCI BAKLAVA


Daha önce bu tarifi yazmıştım ama baklavalık yufka vardı evde onunla yapmıştım. Normal yufkayla daha güzel oluyor da demiştim kesinlikle öyle.Bir kez daha emin oldum. Çok lezzetli bir tarif. Baklava denmez belki ama adı öyle :)

TAHİNLİ YALANCI BAKLAVA
Malzemeler:
Dilediğiniz kadar yufka

(Her yufka için harç malzemesi:)
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı sıvıyağ (azaltılabilir yada hiç konmayabilir)
1 çay bardağı ceviz
Yapılışı:
* 1 yufkayı tezgaha serin
* Üzerine karıştırdığınız tahinle yağı kaşıkla dağıtıp yumurta fırçasıyla sürün
* şeker ve cevizi de eşit olarak güzelce dağıtın. Tüm yufkanın üzerine dağılsın.
* Yufkayı rulo halinde sarın.
* Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
* Dilimlere bölün.
* Kızgın fırına atın. 180 derecede çok pişmesin. Üzeri kızarınca fırından alın.
*Afiyet olsun.

15 Mayıs 2009 Cuma

Çılbır



Geçen gün tüm gün düşündüm düşündüm bu akşam ne yesek diye. Bişey yapacak halim de yoktu hem de canım çok ağır şeyler yemek istemiyordu. Ve birden aklıma çılbır geldi ve dedim ki evet budur :)) eşim de çok sever zaten hadi bakalım 5 dakkada akşam yemeği hazır :)) Süpperr basit ve lezzetli ;)
Hazırlanılışı:
*Tencerede su kaynatın içine biraz tuz ve dilerseniz dağılmaması için çok az sirke ekleyin ve yumurtaları sıcak suya kırın. Çok çabuk pişiyor zaten.
*Yumurtaları suyunu süzerek servis tabağına alın
*Sarımsaklı yoğurt ve salçalı yada toz acılı yağlı sosunu hazırlayın
*Üzerine kuru ya da taze nane serpip afiyetle yeyin. İşte bu kadarrr :)

14 Mayıs 2009 Perşembe

Paprika dolması (salatası)









Birkaç blogda gördüğüm ve çok beğendiğim bir tarifti. Reyhan arkadaşımın yaşgünü menüsünde de benzeri vardı. yalnız hepsinde peynir maydonoz labne vs. vardı. patates püresinin de yakışacağını düşündüm ve bir deneyeyim dedim. Yiyenler çok beğendi. Patatessiz de daha hafif ve güzel olabilir ama.

Hazırlanışı:
* Közlenmiş soyulmuş paprika biberleri ikiye bölüp diğer tarafta harcını hazırlayın.
* harcı için haşlanmış patates püresi, labne peyniri, tuz ve taze nane-maydonoz-dereotu ne isterseniz karıştırın
* Paprikaları ikiye bölüp kalın tarafına harcı yayıp ince tarafa doğru yuvarlayın.
* 5 dakika sıcak suda beklemiş taze soğan dallarıyla bağlayın.
*Afiyet olsun


Geçen hafta kayınvalidemlerin Bergama'dan ben çok sevdiğim için getirdiği "tatlı lor"a biraz karabiber, tuz, zeytinyağı ve toz biber koyarak içini doldurdum biberlerin. O da çok güzel oldu. Taze soğanla bağlamaya da vaktim yoktu. Ben de nane yapraklarıyla süsledim ;)













Sosisli patates püresi






Patatesi haşlayıp içine az miktarda süt ve kaşar rendesi ekleyip püre yapın. tabağa döküp düzleştirip hatta kubbe şekli verip, doğrayıp az yağda kızartıp biraz salça ekleyip kavurduğunuz sosisleri üzerine aralıklı dizin. Ketçap mayonezle süsleyin.

Özellikle çocuklar bayılıyo buna ;)




Beşamel soslı kıymalı enginar


*Enginarları yumuşayana kadar haşlayın
*Kıyma ve soğanı kavurun ve tepsiye dizdiğiniz enginarların üzerine birer kepçe koyun
*Beşamel sos hazırlayın ve kıymalı enginarların üzerine birer kepçe koyun
*Kaşar rendesi de serpip kaşarlar kızarana kadar fırınlayın
*Afiyet olsun

Ebegümeci otlu Börek

Ebegümeci çok yararlı bir ot çeşidi, annem hep köyden toplar getirir. Böreğin tarifine gelince. Ebegümeci ve soğanı baharat ve tuz ekleyip kavuruyoruz, yufkaları kol böreği gibi içine harcımıcı koyarak hazırlıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp, 1 bardak süt ve yarım çay bardağı sıvıyağ karışımını döküyoruz. Afiyet olsun.

Acılı Ezme

Tarifi forumdan Şenay arkadaşımızın sayfasından almıştım kopyalıyorum ;)

1 adet küçük kuru soğan 2 diş sarımsak 2 adet domates 2-3 kaşık biber salçası 6 tane felan ceviz bir tutam maydanoz (eşim sevmediği için koyamadım :()bunları robottan geçirdim iyice macun gibi oluncada içine yarım bardak ince bulgur koydum tekrar robottan geçirdim 5 dakka kadar. sonra bir kaseye alıp içine nar ekşisi tuz ve yağ kodum.yapımı 10 dakka bile sürmüyor.saolsun herşeyi robot yapıyor.

Poşette Somon balığı (Izgara niyetine :) ) ve salata.. vee ton balıklı salata



Yine çok basit ve lezzetli bir yemek. Somon balığını çok severim ve çok faydalı. Kızartma sağlıklı olmadığı için balığı da pek kızartmam. Izgarada ocakta tepside yada poşette yaparım. oğlum da balık yesin diye sık yapmaya çalışıyorum. O da keyfi varsa bu şekilde severek yiyor maşallah kuzuma :)
* Temizlenmiş somonları yıkıyoruz
* Fırın poşetine çok az un koyarak çalkalıyoruz sonra az zeytinyağı ve tuz ekliyoruz.
* Balığı da poşete yerleştirip poşeti bağlıyoruz
* Poşeti toplu iğneyle 5-10 yerinden deliyoruz ve fırınlıyoruz
Hepsi bu kadar.


balığın yanında olmazdsa olmaz şey = SALATAAA :)
Göbek marul, mor lahana, havuç rendesi, taze soğan, zeytinyağıyla çok ama çok sevdiğim salata çeşidi. mısır da çok yakışıyor.


Burda da aynı salatanın ton balıklısını yapıp okula götürmüştüm. Okulda arkadaşlarla light öğlen yemeği menülerimizden birisi. Ama o dönem çok kısa sürdü malesef herkes çabuk bıktı getirmiyor artık kimse, kalorili şeylere devam :(

Elmalı mereng

Tarifi yine forumdan arkadaşım Gül'ün sayfasından almıştım. Tarifi burada

10 Mayıs 2009 Pazar

7 Mayıs 2009 Perşembe

Peçete sunum şekilleri



Bazı arkadaşlarım nasıl yaptığımı merak etmişti, ben de yazı diliyle anlatmayı becerememiştim. Geçenlerde Bebek.comda bu konuyla ilgili bi sayfa görünce orada resimler yardımıyla anlatmaya çalıştım. Buraya da ekliyorum ;)


Sözlü ifade etmek çok zor oluyor, belki resimle anlarsınız biraz ;) Marketlerde satılan bildiğimiz desenli tek kat kağıt peçeteler bunlar.
* peçetenin ilk katından desenli tarafı üçgen şeklinde diğer tarafa katlıyoruz





















* Sonra da arkadan 2 tarafı içe kıvırıyoruz ve ters çeviriyoruz
* Kese gibi oluyo içine çatal bıçağı vs. koyuyoruz





Bu kadar basit işte. Daha farklı peçete modelleri için buraya da bakabilirsiniz ;)

4 Mayıs 2009 Pazartesi

Light Arnavut ciğeri :D

Bikaç gün önce googledan light arnavut ciğeri arattım ve tek tarif benimki çıktı :DDD Çok mu absürt olmuş ciğerin light olması :PPPPP

Allah Allah :( şimdi arattım direk çıkmadı geçen direk çıkmıştı??? ama yanına zeynep yazınca çıktı :DD

Canım Arnavut ciğeri istedi ama kızarmış patatesi oğluma şimdiden yedirmek istemedim. Benim de aklıma böyle bir fikir geldi. Güzel de oldu :)


*Dilediğiniz kadar dana ciğerini az tuzla yağda kavurun güzelce.
*Diğer tarafta da patatesleri küp küp doğrayıp tuzunu serpip fırın tepsisine yağlı kağıt serip fırınlayın. Biraz pişince çok az su ekleyin.
* Pişince ciğerle patatesleri karıştırıp afiyetle yiyin.

malbre kek



































Lisedeyken kabartma tozları üzerinde tarifler vardı çoğunu denemiştim :) Çok ta güzellerdi gerçekten. Bu da onlardan birisi uzun senelerdir yapmamıştım ama hep aklımdaydı ;) pastane kekine benziyor. Klasik kekten sıkılanlar için süper bir lezzet. Yalnız son yaptığımda şekeri az daha fazla olabilir gibi geldi çok şeker seven az daha pudra şekeri ekleyebilir ya da 1 kaşık bal mesela.

Malzemeler:

250 gram oda sıcaklığında margarin (Ben becel kullanıyorum hafif diye)
250 gram pudra şekeri(1 su bardağından biraz fazla)
6 adet yumurta(çok gibi görünüyo ama tadında hissedilmiyo çok güzel)
360 gram un
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 paket kakao

Hazırlanışı:
*Margarin ve pudra şekerini mikserde güzelce çırpın krema kıvamına gelsin
*yumurtaşarı tek tek ilave edip çırpmaya devam
*3,5 bardak un, vanilya kabartma tozlarıni eleyip ilave edin karıştırın (yoğun kıvamlı bir hamur oluyor)
*Hamuru ikiye ayırın ve yarısına kakao ekleyin
*Dalgalı olacak şekilde tepsiye dökün
*170 derecede pişirin.
*Afiyet olsun








Terbiyeli şehriye çorbası (diğer şehriye çorbalarına benzemez :))















yapılışı:

*Tel şehriyeyi bolca salçayla yağda kavurun

*Üzerine sıcak su ekleyin şehriyeler pişsin.
*bir kasede 1 yumurta, 1-2 kaşık yoğurt ve yarıma yakın limon suyunu çırpın yada limon tuzu da olur.
* 1 çay bardağı da süt ekleyin kasedeki karışıma.
*Sonra çorbadan 1 kepçe terbiyeye koyup hızlıca çırpın.
* Terbiyeyi yavaşça çorbaya ekleyin. hızlıca çırpın.
*Tuzunu ve bol nane ekleyin (ben çok sevdiğim için çok koyuyorum)
* Bir taşım kaynatıp altını kısın
* 5 dakika kısık ateşte pişsin kapatın
*afiyet olsun.