27 Şubat 2010 Cumartesi

Deniz ve Umut'un ortak yaşgünü partisi pastaları ( Barbili pasta ve Çikolata Şöleni Pastası :)








Ortak yaşgünü olunca, onca hastalık yorgunluk sonrası ve hafta içi iş dönüşü olunca, Umut'un pastasıyla fazla uğraşamadım bu sefer. Bir de şöyle düşündüm, nasıl olsa arkadaşlarımızla kutladığımız yaşgününde en güzelini ona yapmıştım :) tıklayın görün :)
Ama bu da içi, kreması ve üst kaplaması ile bol bol çikolatalı oldu, çikolata aşıkları için tadı nefisti.


Bu sefer hafta içi olması ve işten geldiğim zaman vaktimin kısıtlı olması sebebiyle kremayı 2 gün önceden hazırlıyım dedim, iyi ki öyle yapmışım. Çünkü kremada çok aksilikler oldu çok canım sıkıldı. Kek için de iki pastada da 1 katını hazır kek, bir katını ev yapımı kullandım. Aslında tamamını hazır kekten yapacaktım ama son anda karar değiştirip böyle yaptım ve gayet memnun kaldım sonuçtan :)


Tarifi:
Pandispanya: (Annemin her zaman kullandığı pasta keki)
4 yumurta ve 4 fincan şekeri çırpın
4 fincan un
yarım fincandan az su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Fırın tepsisine yağlı kağıt koyup onu da yağlayıp pandispanyayı dökün ve 180 derece pişirin.

Kremayı bu sefer daha dolu dolu bir krema olsun da barbili pastanın içinde sıvı kalıp şekli bozmasın diye farklı bir tarifle yaptım. Netteki kümbet pastalardan birisiydi, ama daha önce denemediğim bir tarif olması çok uğraştırdı beni çok fazla un vardı tarifin içinde ben de tarifi verenin bi bildiği vardır dedim ama çok katı olunca süt ekledikçe ekledim. Bir daha bilmediğim bir tarifi böyle özel günlerde denememeye kesin karar verdim. Ve kendim bazı değişiklikler yaparak aslından çıkmak zorunda kaldım. Çok uzun bir uğraştan sonra çok güzel oldu tadı ama ne stres yaşadım anlatamam :S Daha önce çok kullandığım bir krema muhallebisi gibi oldu, ben o tarifi veriyorum hiç boşuna kafa bulandırmıyım :))


Kreması:
1 litre süt
1 bardak şeker
1 bardak un çırpılır ve tencerede sürekli karıştırarak pişirilir. (Bu muhallebiyi tiramisu, süt dilimi gibi tariflerde de kullanıyorum ve çok seviyorum hem çok pratik ve risksiz ve tek başına da lezzetli bir muhallebi

Pişince içine 1 paket vanilya atılır karıştırılır.
Sonra kremayı ikiye böldüm ve
Barbi pasta için olan kremaya 1 paket 100 gramlık beyaz çikolata

Umut'un çikolatalı pastasına da 1 paket 1oo gramlık bitter çikolata kırıp sıcakken sürekli karıştırıp çikolataları eritip blenderdan geçirdim. Çok nefis kremalar oldular :)
daha yoğun bir krema için 1 poşet krem şanti toz da kullanılabilir.
Şimdi de yapım aşamaları:

Barbili pasta:

* Çukur büyük boy bir kaseye streç film serip, hazır kek tabanının 1 katını yada kendi yaptığınız keki yerleştirin.
* Şekerli sütle pasta kekini eşit şekilde ıslatın.
* İçi için hazırladığınız pasta kremasına çikolata ve muz doğrayın (ben buzluktaki ahududulardan da koyacaktım ama prenses sevmiyor diye koyamadım) tamamen doldurun.
* Biraz da ince ince kek doğradım ben tariflerde yoktu ama çok kalın bir krema katmanı istemedim.



* Üzerine tabağın büyüklüğü kadar kesilmiş kek ya da hazır kek kapatın.
* Yine şekerli sütle ıslatın.
* Streç filmle kaplayın.
* 1 gece buzdolabında bekletin.
* Çıkarınca pasta servisinin üzerine ters çevirin.
* Krem şantiyle pasta süsleriyle dilediğiniz gibi süsleyin. ( Ben orman meyveli şantiye az miktarda kırmızı gıda boyası ekleyerek bol kremayla kapladım ve pastacıdan aldığım tırtırlı pasta tarağıyla çizerek şekil verdim. Sonra da pasta süsleriyle ve incilerle süsledim.
* Büstiyeri de şeker hamurunu renklendirerek yaptım.
* Barbinin arkasından kürdanlar batırarak sabitledim. Barbi yeğenimin kendi barbisiydi. Tam da barbili pastaya uygun ve çok güzel bir barbiydi :))


Bol çikolatalı pasta, Çikolata Şöleni :) (Umut'un Pastası):

* Ev yapımı kek daha ağır olduğu için önce onu koydum pasta servisine ve şekerli sütle ıslattım.
* Çikolatlı kremayı serdim.
* Üzerine 1 küçük paket şam fıstıklı çikolata rendeledim.
* Hazır kek tabanını üzerine kapattım ve ıslattım
* Pasta kremasını dağıtıp kenarlarını da kapladım.
* Dr. Oetker'in siyah beyaz çikolata glazürünü 2 poşeti eritip pastanın üzerine yavaşça döktüm. Ama istediğim sonucu alamadım acemilikten. İlk defa kullandım ve ben sanıyordum ki poşeti döküyoruz, dalgalı şekil alıyor ama öyle değilmiş :S poşetteki resminde göründüğü gibi şekil almıyor çok dikkatli dökmek gerekiyor. Hem de o kadar üzerini okudum püf noktası var mı diye ama yazmıyor malesef, ben 1-2 deneme döküşünden sonra buldum püf noktasını. Dairesel hareketlerle çok yavaş dökmek gerekiyor yoksa dalgalı şekil olmuyor.

* Afiyet olsun...




Meyve Salatası

Geçen akşam canım çok tatlı istedi, ama son zamanlarda o kadar çok pasta tatlı hamurişi yedik ki, pantolonlar da sıkmaya başlayınca hafif bişeyler yiyelim dedim. zaten hastalıklar yakamızı bırakmıyor, hem vitamin deposu :)
elma, muz, portakal, ananas dilimleri ve nar süper oldu :)) Çok basit bi aperatif olduğu halde senelerdir yapmamıştım iyi oldu ..

Domates biber konservesi ve patlıcan salatası

Evde sürekli bulunan annemin yazın köy bahçesinden kopan domates biberlerle yaptığı konserve. İlaçlı domates derler Trakya'da ama içinde sadece domates biber var.

Evdeki konserve panlıcan konservesiyle karıştırınca da süper oldu :))




Kara Lahana çorbası

Annemin sık sık yaptığı, bizim çok sevdiğimiz ve domates konservesiyle çok güzel yakışan karalahana çorbası. Karar verdim annemim yaptığı karadeniz yemeklerini teker teker yaptırıp ekleyeceğim elimde tarifleri bulunsun. Tarifi sonra ayrıntılı alıp yazacağım. hem süper besleyici ve içinde herşey olan yararlı bir yemek ...



Hamsili pilav



Hamsili pilav deyince yemeyenler " balıklı pilav mı olurmuş" der belki :) Ama oluyor hem de nefis ötesi bana göre...
Özellikle midye dolması sevenler sever bence. Buna da soğukken üzerine limon sıkınca tadı benziyor.
Annemin ellerinden yemek ayrı bir keyif tabi uğraşmadan :)) Son zamanlarda sık sık iri hamsi aldırıp yaptırıyorum anneme :)
Tarifini sonra alıp yazacağım.


20 Şubat 2010 Cumartesi

Zencefilli pekmezli portakallı kek

Kek delisi oğlum için iştahı da yok diye çeşit çeşit kek yapar oldum :)) Bu tarif çok hoşuma gitti ama hem besleyici oldu hem de lezzetli...

Hazırlanışı:
* 3 yumurta ve1 bardak şekeri güzelce çırpın
* yarım çay bardağı pekmez, 1 küçük bardak portakal suyu, 1 çay kaşığı zencefil, 1 çay kaşığı tarçın, ve 1 çay kaşığı karbonat un ekleyin güzelce karıştırın.
* En son 1 portakalın kabuğunu rendeleyin, sok kez kaşıkla karıştırın.
* Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
* Afiyet olsun...

Bütün portakallı kurabiye ve bu fikirden doğan bütün portakallı kek ...




Kurabiye tarifi beğenerek izlediğim blog Yetur'la lezzet kareleri'nden. Yalnız ben oğlumun damak zevkine uysun diye kuşüzümü koymadım. Lezzetli ve mis gibi portakal kokan bir kurabiye. Tarif bu linkte..
Ama yine de yazayım çünkü bazen linklere ulaşılamıyor.
* 1 bütün portakal olduğu gibi robotta çekilir
* 1 brd şeker, 2 yumurta, yarım paket margarin yada tereyağ, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 çay kaşığı karbonatı yine robotta yoğuruyoruz.
* Malzemeyi yoğurma kabına alıp ununu ekliyoruz ve dilersek kuşüzümü.
* Yumuşak kıvamlı bir hamur olunca tepsiye dilediğimiz şekilde diziyoruz
* 180derecede pişirip ılıyınca pudra şekeri serpiyoruz
ben bir tepsi normal kurabiye boyunda, kalan hamuru da okulda arkadaşlarıma ikram etmek için daha küçük boyda yaptım. Küçük olanları suya sonra hindistan cevizine batırıp öyle fırınladım ama sarardılar. Yine de güzel oldular. Bir dahaki sefere de şekere batırmayı düşünüyorum, bence çok yakışır.
BÜTÜN PORTAKALLI KEK
* 1 bütün portakalı robotta iyice parçalayın
* sonra içine 5 adet yumurta 1yada 1,5 bardak şeker ekleyin (ben petek bal ekledim 1 dolu kaşık ve 1 büyük bardak şeker koydum) güzelce çırpın.
* Sonra içine 2 dolu kaşık yoğurt, 1 çay kaşığı zencefil ve un, kabartma tozu, dilerseniz vanilya da koyup güzelce karıştırın.
* 180 derece fırında pişirin.
* Fazla kabarmadı ama lezzetli bir kek oldu. ne zaman baton kalıbımda kek yapsam fazla kabarmıyor belki de portakallar kabarmasını engellemiştir ??









14 Şubat 2010 Pazar

Sevgililer günü Pastası, Kedidili kafesinde pasta


Sevgililer günü benim için 2 yıldır çok özel, çünkü oğluşumun yaşgünü.

Ama canımın içi çok hasta zatüre başlangıcı oldu :( nasıl oldu bilmiyorum ama oldu :( Bugün yaşgününü yapacaktık aile arasında ama erteledik hasta olunca. Yine de kendi aramızda kutlarız pastasız geçirmeyelim diye uzun zamandır yapmak istediğim kedidili kafesinde pastayı yapmaya karar verdim. Bu kurdelayı bunun için saklıyordum, sonunda işe yaradı :)

Bu pastayı hastaneye gidip teşhisi konmadan başlamıştım. Hiç yiyecek keyfimiz olmasa da güzel bir tatlı oldu. Çok kısa sürüyor yapması ama tabi benim elde olmayan sebeplerle uzun sürdü.
Lütfen dualarınızı eksik etmeyin okuyunca çok ihtiyacım var :(
Şimdi tarif:
* Dilediğiniz, sevdiğiniz bir muhallebi yapın. Ben 1 lt sütü 1 bardak şeker ve 1 bardak unla pişirip vanilya ekleyip soğutup, Sonra yarım paket pasta kreması ve 1 bardak sütü çırpıp hazırlayıp muhallebiyle birlikte blender'da çırptım güzelce ve kremayı hazırladım.
* Kalpli kelepçeli kalıbın dibine ince bir tabaka kremadan döküp yaydım.
* Kedidillerini diklemesine yerleştirdim ( kremayı kedidillerini tutsun diye dibine döküyoruz dökmezsek devriliyorlar)
* 1 paket kedidilim vardı ve tüm tatlıya yeter sandım :S Ama tamı tamına kenarlara ancak yetti. Ben de evde dia'dan aldığım hazır waffle kekleri vardı 1 poşet. Onu kullandım. 1 sıra waffle dizdim.
* 2 kat daha 1 kat krema 1 kat waffle dizdim ve en üste kremanın kalanını döküp düzleştirdim.
* Kırmızı kalp olsun diye yarım paket çilekli jöle hazırlayıp ılıtıp jelleşmeden üzerine döktüm. Ama istediğim renk ve görüntüyü alamayınca üzerine renkli pasta süsü serptim. Ama jöle de özellikle dilimlendiğinde değişik ve hoş bir görüntü ve tat verdi.
* Pastayı 1 gece buzdolabında beklettim.
* Ertesi gün kelepçeyi çıkarıp kurdelayla bağladım. Kalıbı çıkarınca kedidilleri kendini salıp devrilir pasta dağılır diye korktum ama kurdelasız bile gayet şekli oturmuştu şaşırdım :)
* Afiyet olsun...

Hasta oğluma şifa olsun Kuzu gerdan


Oğlum çok hasta ona güç olsun diye bu yemeği yaptım biz çok severiz.
Tüm malzemeyi bol su ve biraz tuz kimyonkarabiberle düdüklüde haşlıyoruz ve limon karabiber ekleyip yiyoruz.

9 Şubat 2010 Salı

Hindistan cevizli kakaolu şekilli kurabiyeler


Bu kurabiyeyi cocostar kurabiye hamuruna bol hindistan cevizi koyarak merdaneyle açıp kurabiye kalıplarıyla şekil vererek yaptım. Ama Biraz daha pudra şekeri eklemem gerekiyormuş. Çünkü normalde cocostar kurabiyenin iç harcında da bol şeker olduğu için ona göre ayarlanmış.
Ben de şekeri az olunca 2. tepsiye çiğken üzerine tozşeker serptim. Ya da piştikten sonra pudra şekeri de serpilebilir.
Pişip soğuduktan sonra da üzerini dr. oetker'in renkli tüpleriyle renklendirip şekilleri belirginleştirdim.

Hamuru İçin:
1 kahve fincanı kakao
2 yumurta (birinin akı iç malzemesine)
250 gram margarin
2 kahve fincanı pudra şekeri
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya ve limon-portakal kabuğu rendesi
Aldığı kadar un

TRUF... ve yalancı cezerye






Yalancı cezerye yani havuç toplarını daha önce eklemiştim zaten.

Gelelim pastadan sonra yaşgünümüzün asına yani truff'a :) Çok beğenildi tarifi yinr forumdan Şeyda'dan almıştım ve göbüş'ten de tavsiyeler aldım. İkisine de bu şık ve leziz tatlı için teşekkürler :)


Tarifi:

5 adet topkek ya da bir o kadar kek kırıntılarını 1 bardak süt yada 1 kutu sıvı süt kremasını kaynatıp içine 1 adet çikolata eritip (ben kendi yaptığım sade kek kullandığım için bitter çikolata kullandım)ılıyınca kek kırıntılarıyla karıştırın, ve soğuyunca buzdolabında bekletin. Ben ince dövülmüş fındık ta ekledim. Ceviz de olabilir.
Elle yuvarlanacak kıvama gelince de yuvarlayıp yine 1 paket çikolatayı eritip (ben mikrodalgada düşük ısıda erittim çok kolay oldu) Ve kaşıkla azar azar çikolata toplarının üzerine döktüm.
* Üzerine çikolata kurumadan minik top süsleri serptim çok şık odular :))
** İatenirse hindistancevizine cevize.. de bulanabilir.

Rulo Patates salatası


Tarifi forumda salata bölümünde Sevgi arkadaşımızdan almıştım çok teşekkür ediyorum. Hem pratik hem şık hem lezzetli bir tarif. Bundan sonra misafirlerime sunacaklarım arasına girdi.

Hazırlanışı:
* 4-5 patatesi haşlayın, püre yapıp biraz tuz ve karabiber arzu ederseniz baharat ekleyerek bir tepsiye streç film sererek dikdörtgen şekilde yayın,

* Üzerine eşit miktarda harç serin

* harcı için: 1 adet havuç, kornişon turşusu, dereotu, maydonoz, mısır (bunu ben ekledim), biraz tuzu karıştırın.
* Küçük bir kaseye üzerini süslemek için ayırın gerisini mayonezle karıştırıp patatesin üzerine serin,

* Patatesi streç film yardımıyla 1 sefer rulo yapıp sıkılaştırın.

* Üzeri için ayırdığınız harca limon sıkıp üzerini süsleyin

* Buzdolabında bekletince şekli daha güzel oturur

* afiyet olsun...

Peynirli ve dereotlu mini muffinler


Tarif peynirli kek tarifinden ama yaşgünü için daha şık görünsün diye minik kalıplara koydum bu sefer. Bir kısmına susam ve çörekotu koydum, sevmeyen olur belki diye bir kısmına koymadım.

Rulo kurupastalar


Bu tarifi geçen sene Umut'un yaşgününde yine yapmıştım. Görüntüsü tam yaşgününe hitap ediyor gibime geliyor :) Tarif yanılmıyorsam yemek cini bloğundandı. Bir kısmına zeytinezmesi, bir kısmına peynir ve dereotu koyup rulo yaptım tarifteki gibi ve bir kısmına da toz acı biber dereotu ve baharat ekleyip yumurta beyazına sonra susama buladım. Uyanıklık yapıp 2 ölçü yaptım ve yarısını buzluğa attım ki 1 hafta sonraki ailemizle kutlayacağımız yaşgünü partimizde de servis edelim :)

Malzemeler
1 paket margarin (yada tereyağı)
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı sirke
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
Aldığı kadar un


İç Malzemesi İçin
Siyah zeytin ezmesi veya peynir ve dereotu.

Yapılışı
Bütün malzemeleri bir kaba alın ve yoğurun. (Hamurun 1 saat kadar dinlenmesi gerekiyor)
Hamuru 0,5 cm kalınlığında açın. Kenarlarından keserek kare veya dikdörtgen bir şekil verin. Hazırladığınız içi hamura yayın ve hamuru rulo yapın. Ruloyu da avcunuzun içiyle hem inceltin, hem de uzatın.

bu tarifle değişik alternatifler :

( Dilerseniz hamura nane, kekik, pulbiber ve karabiber ve salça ekleyip baharatlı kuru pastalar da elde edebilirsiniz ;)
Hatta dilerseniz hamura tuz koymayıp 6-7 tatlı kaşığı şeker koyup ceviz-tarçın-şekerli harç - çıkolatayla ya da elma rendesiyle neyle isterseniz yapabilirsiniz.

7 Şubat 2010 Pazar

Umutum'un 2. yaşgünü pastası

Forumdan tanıştığımız ve dostluğa dönüşen arkadaşlarımızla ön partimizi yaptık. Ve bu davet için çok özenerek hazırlandım. Sonuçta forum olmasaydı şeker hamurlu pasta yapmak aklıma bile gelmezdi aslında bize neler neler öğretti :)) Araba delisi oğluma arabalı pasta yapayım dedim. Aslında uzun süredir İlker Ergin'in dikdörtgen pasta üzerinde şeker hamuruyla 2 yazan şimşek mc Queen pastasını model almak istiyordum, tabii ki yanına bile yaklaşamazdım :S

Ama son hafta birden bu fikir geldi aklıma ve karar değiştirdim. İyi ki de değiştirmişim benim dizaynım olması daha bir sevindirdi beni :))

İnci'den de tavsiyeler aldım çok teşekkür ediyorum tekrardan :))

Pasta her zamanki tariften, yani 1. yaşgünümüzdeki tarif. Ama bu sefer keki 1 bardak şekeri karamelize edip yarım bardak su ve 1 bardak sütle eritip karamelli süt yapıp öyle ıslattım. Kek 2 katlı pasta olunca beni bayağı uğraştırdı. Her katı ayrı pişirdim ama etkili olmadı. İçinde puding var diye sanırım birden kabarıyor, üzeri pişiyor ve içi çiğ kalıyor ama o aşamada üzerine yağlı kağıt koyunca dereceyi de biraz düşürünce gayet güzel pişiyor. Haftaya aileyle yapacağımız yaşgününde hazır kek kullanacağım sanırım, 1 ayda 3 yaşgününü kaldıramıyorum sanırım :P

Şeker hamuruyla da uğraşmayacağım belki 1-2 süs eklerim sadece ama bilmem. Güzel bir pasta olur inşallah ama sade olacağı kesin :))

Pastanın önündekiler de içinde birlikte resmimiz olan bir hatıra kutusu..

İşte stresli yapım aşaması:Şeker hamuru gözüme az geldi ve sanki pastanın tamamını kaplamayacak gibi geldi ve acayip panikledim :((( Kafamda şu sorular döndü durdu :S
Ya şeker hamuru yetmezse!!!
Yabeceremezsem!!!
ya şeker hamurunu yerleştirirken hamur parçalanır rezil olursa!!
ya misafirlerimin karşısına bozulmuş hamurlu bir pastayla çıkıp rezil olursam!!! ooyyyy Allahıma çok şükür bazı pürüzler hatalar var ama ilk denemede olur tabi :)) Ama 2. si olur mu onu bilmem :)) Aslında en çok süsleri hazırlamak uğraştırdı beni. Hamuru renklendir, aç, kes... Allahtan 2 gün önceden hazırlayıp streçlemiştim süsleri :)) Arabaları zaten hazır aldım. Şeker hamuru kaplamasını da ya erirse korkusuyla :S misafirlerin gelmesine 1-2 saat kala yaptık. Yine forumdan arkadaşım Esra ve annem sağolsunlar yardım ettiler :)
Bu da yaşgünü soframız :) Tek tek resimleri de var birkaç gün sonra ekleyeceğim inşallah...
Menüde
Patatesli börek
Peynirli dereotlu mini kekler
Rulo patates salatası
Mercimek köftesi
Rulo kurupastalar (peynirli dereotlu ve zeytinli)
Aynı hamurdan baharatlı kurupasta
Yalancı cezerye( havuç topları)
Truff
Şekilli kakaolu hindistancevizli kurabiyeler
Ve alt katımızdaki oğlumun müdavimi olduğu meşhur serince çiğ köftesi (Hazırlık yaparken kapıya sürpriz geldi:)

2 Şubat 2010 Salı

Acemi işi Sünger Bob pastam

Biricik yeğenim Emrenin yaşgününde kendi özel siparişiyle pastasını ben yaptım, kendisi hazır pastaları yemiyor artık yaşgünlerinde pastalarını ben yapıyorum :) aslında çok şekilli bir pasta yapma niyetim yoktu ama Emre'yle konuşurken ederken sünger bob fikrini attık ortaya ve kapadım gözümü yaptım :)) Beceremem diye korktum ama fena olmadı sanki :)


Bu tarif bana yapıştı kaldı artık ama yaşgünü pastası çok riskli ve bu tarifim her seferinde çok beğeniliyor bu yüzden vazgeçemiyorum hatta 4 gün sonraki oğlumun yaşgünü partisinde de aynı tarifi uygulayacağım :))



Yalnız kekine bu sefer kakao da ekledim ve pastanın ara katına muz dilimleri koydum. Sünger Bob şekli vermek için de pasta kremasının bir kısmına sarı gıda boyası ekledim, alttaki beyaz ve kahveringi katmanlar için de kekten ayrı parçalar koparıp ayrı ayrı krema kapladım. Beyaz şanti ya da pasta kremasını renklendirmeden ayırıp (ben unutmuştum beyaz şanti koydum)
kahverengi katman için de şantiyi yada kremayı kakaoyla karıştırın.
Üst süslemeleri için de şeker hamurunu gıda boyasıyla renklendirdim ve merdaneyle açıp kestim, gözler de bonibondan :))
Şeker hamuru normal krema üzerinde eriyeceği için süsleri pasta üfleneceği anda ekledim.