21 Mart 2009 Cumartesi

ŞERBETLİ TATLILAR

MUHALLEBİLİ KADAYIF





malzemeler:
yarım kg kadayıf
125g tereyağı+125g margarin
muhallebisi:
1 lt süt
5 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı toz şeker
şerbeti:
4 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
birkaç damla limon
Dipnot: Ben hazır kadayıf kullandım fazla vaktim yoktu ama lezzetliydi ;) Sadece kadayıfı haşlayıp üzerine muhallebi döktüm tatlı krizime acil ve güzel bir çözüm oldu :)

hazırlanması:

*margarin ve tereyağını eritip ılıtın.
*ılınan yağı kadayıfın üzerine dökün.
*elinizle kadayıfı aça aça yağın kadayıfın her yanına değmesini sağlayın. kadayıfı elinizle bastırarak orta boy tepsiye yayın.
* bunu 180C'de iyice kızarana kadar pişirin. (iyice kızarmazsa şerbeti dökünce beyaz kalır.)
*şerbeti için şekeri ve suyu kaynatın. en son limonu ekleyip bir taşım daha kaynatın.
*kadayıf sıcak şerbet ılıkken şerbeti kadayıfın üzerine dökün.
*şerbeti döktükten hemen sonra kadayıf tepsisinin üzerine başka bir tepsi kapatın. (böylece kadayıf kurumaz)
*muhallebiyi yapmak için sütün içine şekeri ve pirinç ununu ekleyin.
*telle devamlı çırparak pişirin. arada karıştırarak ılıtın.
* soğumuş kadayıfın üzerine muhallebiyi dökün.
Afiyet olsun.

MUZLU JÖLELİ ETİMEK TATLISI


Malzemeler :
1 paket etimek

Şerbeti için :
1 bardak şeker
1 bardak su

Muhallebisi için:
yarım paket sanayağı
1 bardak un
1 bardak şeker
1 litre süt
1 paket vanilya

Üzeri için:
2 adet muz
1 paket jöle
su

Hazırlanışı:
*Şeker ve suyu ateşe koyun şerbeti hazırlayın. Şerbet sıcakken etimekleri ıslatıp borcama dizin (yada ıslatmadan borcama dizip sonra üzerine şerbeti dökün)
*Diğer tarafta muhallebi için bir tencerede yağı eritin ve unu ekleyin. Sürekli telle çırparak karıştırın ki topaklanmasın. Çok katı olursa biraz da sıvıyağ ekleyin köpük köpük olacak. Un iyice kavrulunca sütünü şekerini ekleyin. Koyulaşınca içine vanilyayı ekleyin karıştırıp blendırda çırpıp ocaktan alın.
*şerbetli etimeklerin üzerine muhallebiyi dökün.
*jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayın. Ilınınca (sıcağa yakın ılık) içine muzları dilimleyin ve tatlının üzerine dökün.
*Soğuyunca dilimleyin afiyetle yeyin :)




PORTAKALLI ETİMEK TATLISI





Forumdan Seçilöz arkadaşın tarifini verdiği portakal kabuğu şekerlemelerini yapınca, şekerlemelerin şerbetinden daha önce yaptığım portakallı etimek tatlısını yapmaya karar verdim.

*Şerbetle etimekleri ıslattım
*biraz şekerleme ve şerbetin kalan kısmını muhallebiden 1 bardağa yakın alarak blenderda çırptım. Tabi muhallebiye normal ölçüden daha az şeker koydum.
* tatlının üzerine şekerlemelerden dizip hindistan cevizi serptim.

Ama daha önceden yaptığım şekerlemesiz portakallı etimek tatlısının yine şerbeti 1 bardak su 1 bardak şekerle yapılıyor.
Ve muhallebisine de portakal kabuğu rendesi ekleniyor. O da daha hafif ama çok lezzetli oluyor.

PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ

*Portakalları iyice yıkayalım, soyalım ve ince ince dilimleyelim
* 1 gece tuzlu suda bekletelim ve yıkayıp süzelim.

*Tencereye soğuk su koyup kabukları ilave edelim ocağa alıp kaynar vurduğu anda ocaktan alıp süzelim.
*Bu işlemi 3-4 defa daha tekrar edip kabukları ince şeritler halinde keselim.
Tencereye şeker ,su ve kabukları alıp arasıra karıştırarak pişirelim.Şerbet koyulaşıp kabuklar şeffaflaşınca kabukları şerbetin içinden alıp yağlı kağıt üstüne dizelim üstündeki şerbet akınca şeker serpip iyice kurutalım cam kavanoza koyup mutfak dolabında saklayalım sakın buzdolabına koymayın sulanabilir.

İRMİK HELVASI

Malzemeler:

Tencerenin teflon ve geniş olması çok önemli..
*1 paket sanayağı
*1 paket irmik
*2,5 bardak şeker ( çok şekerli sevmeyen 2 bardak ta koyabilir )
*dolmalık fıstık
*su ( 2-3 bardak arası )

Yapılışı:

*Margarini tencerede eritin ateş iyice har olacak.
*İçine irmik ve fıstıkları ekleyin
* Kavururken altını orta ateşe getirin arada har arada orta ateşte kavurun çünkü en az 20 dakika kavurmak gerekiyo .. sürekli karıştırın
*Altın rengi olana kadar kavurun ve rengini alınca içine suyu koyun karıştırın
* Sonra da şekeri ekleyin iyice karıştırın birkaç dakika pişirin. Helva suyun tamamını çekmeden biraz şerbetli kalsın ama çok az ;)
*5 dakika ağzı kapalı dinlensin ve sonra tabaklara bölün afiyet olsun.



2 yorum:

aysun dedi ki...

pötibörle pasta yaptınız mı hiç? herkes yapmıştır ya, hemen iki dakikada koy pötibörü, çikolata sür, al sana pasta :)) ülker şimdi pötibör çoko diye bi şey yapmış, aynı bizim yaptığımız gibi, uğraşmaya gerek de kalmadı. al bakkaldan, koy misafirin önüne :))(http://www.facebook.com/Ulker?v=app_140225022661799)

Adsız dedi ki...

Hello. And Bye.