14 Mart 2009 Cumartesi

Karma (sebzeli ciğer sote, patatesli havuçlu meze, coco star kurabiye, sosyete mantısı

Bloğu ilk oluşturduğumda kategorilere ayırma olayından haberim yoktu. O yüzden karmaydı tarifler. Ancak yaz tatilinde bu düzenlemeleri yapabilirim sanırım ona da inşallah diyebilirim tabi :)) Yeniden yaptıkça teker teker ayırıyorum bu yarifleri ...


SEBZELİ CİĞER SOTE (bebekleriniz de yiyebilir)

Malzemeler:

yarım kilo dana ciğeri

yarım çay bardağı sıvıyağ

2 adet havuç

2 adet soğan

2 adet patates

3-4 adet biber

3-4 diş sarımsak

karabiber -pulbiber- kimyon

tuz

1 bardak su


Yapılışı :
Yağı kızdırıp soğanı pembeleşene kadar kavurun. Ardından ciğerleri içine atıp güzelce kavurun. Sebzeleri küp küp doğrayın. Ciğerler yarı pişince suyunu çekince önce havucu ekleyip 5 dakika sonra patatesleri güzelce kavurun sonra içine sarımsakları ikiye bölüp koyun biberleri de bütün olarak koyun suyunu ekleyip karıştırıp pişirin. En son baharatını ekleyin ben bol kimyonlu yapıyorum kimyonu çok seviyoruz ve ete çok yakıştırıyoruz. Dileyen içine dereotu da ekleyebilir.

Afiyet olsun.

Dipnot: Eşim ciğer yemez ve kolay kolay yemek beğenmez o bile severek yedi. Ama tarifi uydurmama Umuta ciğer yedirmek istemem sebep oldu. O da severek yedi çok şükür.






PATATESLİ HAVUÇLU MEZE




















*Patatesleri haşlayın. İçine biraz tuz biraz karabiber ekleyip güzelce ezin püre olsun. *Soğuyunca üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve mayonez karıştırıp yayın.

*Ayrı bir yerde havuçları rendeleyin ve az yağda kavurun yumuşasınlar. Pişince içine biraz limon sıkarak soğumaya alın. Soğuyunca mezenin üzerine elinizle ya da kaşıkla yayın.
Çok lezzetli ve hafif ayrıca çok pratik bir meze ;)




ŞAKŞUKALI PATATESLİ PATLICAN


























































*Patatesleri iri iri yarım ay şeklinde kızartın. Patlıcanları da aynı şekilde doğrayıp kızartın. Biberleri de bütün kızartın.



*Domatesleri küp küp doğrayın ya da 1 kutu doğranmış domates kullanın.


*Kızaran malzemenin üzerine domatesi yayın hiç su koymayın, sarımsak tuz ve baharatını ekleyip ağzını kapatın kısık ateşte domatesler pişene kadar pişirin. Bu tarife bol kimyon pulbiber yakışıyor.

Afiyet olsun.










COCO STAR KURABİYE







Hamuru İçin:
1 kahve fincanı kakao
2 yumurta (birinin akı iç malzemesine)
250 gram margarin
2 kahve fincanı pudra şekeri
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya
Aldığı kadar un


İçine:
2 su bardağı hindistancevizi
2 çay bardağı purda şekeri
1 yumurtanın akı (hamur malzemesinden alınacak)

Dipnot: Ben evde hindistan cevizi o kadar yoktu yarısı vardı almaya da üşendim ve evdeki beyaz çikolata sosunu yapıp değerlendireyim dedim. Yumurta beyazı yerine bir paket çikolata sosunu sütle hazırlayıp az bi kısmını kullandım. Yarısını hatta 3te birini kullandım ve bence çok yakıştı ;)

YAPILIŞI:
Un dışında tüm hamur malzemesini karıştırın.
Un azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
Ayrı bir kapta hindistancevizi, yumurta akı ve şekeri karıştırın.
Hamurdan küçük parçalar kopartarak yuvarlayın ve mümkün olduğunca ince olmasını sağlayarak içini açın.
İç malzemeden koyarak hamuru kapatın. Kapalı yeri alta gelecek biçimde yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Fazla basık olmasınlar. Yuvarlak formu korumaya dikkat edin.
180 dereceli fırında kurabiyeleri pişirin.
Üst süsleme malzemelerini karıştırarak pişirin ve soğumaya bırakın.



SOSYETE MANTISI- (yoğurt soslu börek te deniyormuş)


Malzemeler:


3 adet yufka


1 yumurta


1 çay bardağı sıvıyağ


1 çay bardağı yoğurt


1 çay bardağı su


300-400 gr. kıyma


1 adet kuru soğan


tuz, karabiber


Üstüne: sarımsaklı yoğurt ve arzuya göre salça -toz acı biber sosu





Yapılışı: Yoğurt, yağ, yumurta, su karıştırılır.Yufkaların üstüne bu harçtan sürülür.Yufkaların herbiri 4'e bölünür ( 8'e de bölünebilir).Kıymanın içine soğan ve maydonoz ince kıyılır, tuz, karabiber eklenip karıştırılır.Kesilen yufkaların geniş kenarına bu iç konarak rulo yapılır sonrada gül gibi kıvrılır, yağlanmış tepsiye dizilir.Üstüne kalan harçtan sürülür.Fırında 200 derecede pişirilir.Sıcak börekler tabağa alınır, üstüne sarımsaklı yoğurt ve sosu dökülür.


Not: Bikaç sene önce değişik versiyonunu yapmıştım o daha bi mantı havasındaydı. O tarifte de yufkayı bölmeden üzerine harcı yayıp rulo yapıp minik mantı dilimlerine bölüyorduk bıçakla keserek... Onu da yakın zamanda yapmayı düşünüyorum yapınca eklerim.

Hiç yorum yok: