24 Ağustos 2011 Çarşamba

Körili maklube



Çok merak ettiğim ve çok sık canımın çektiği bir tarifti, ancak uğraşmalı diye erteliyordum. Mübarek ramazan ayında, oruçlu pruçlu midem kazınırken, buzlukta tam bu tarif için uygun etim varmış ve deneyeyim artık dedim :) Ama kendim bişey katmasam olmaz, körili pilavı da merak ediyordum ve maklubeyi geleneksellikten uzaklaştırıp körili yaptım :)

Ancak ben suyunu koyarken acele ettim birden döktüm ve içi dışı karıştı etler içine karıştı ve görüntüde az et oldu şıklık bozuldu, suyu yavaaş yavaş dökmek gerek gezdire gezdire ;)


HAzırlanışı:


* Kuzu eti yağ konmadan biraz kavrulur, dibi tutar gibi olunca biraz su eklenir ve suyunu çekene kadar biraz daha kavrulur

* Suyunu çekmesine yakın birkaç damla sirke eklenir ki et sert olmasın.

* Sonra içine soğan eklenir, biraz daha kavrulur. Ben tercihen soran kavrulduktan sonra 1 adet bahçe domatesi ekleyip biraz daha kavurdum.

* Tuz ve karabiber eklenip ateşten alınır.


SEbzeler:

* HAvuç ince ince doğranır, patates ve patlıcan da... Kızartılır.


* Tencerenin dibine pişmiş et, onun üzerine kızarmış sebzeler, onun üzerine da önceden ıslatıp nişastasını aldığınız 2 bardak pirinç ve üstünü örtecek kadar su, tuz ve köri eklenerek ağzı kapatılıp pişirilir.

* Piştikten sonra servis tabağına servis edilir misler gibi sıcak sıcak yenir

* Afiyet olsun...

Tahinli kek

Güzel bir tarif ama ben nedense kek kalıbındansa borcamda daha güzel kek pişiriyorum :S Ne zaman kalıpta pişirsem içi pişmiyor çok uğraştırıyor ama borcamda gayet güzel oluyor. Servis ederken kekin üzerine tahin pekmez döktüm değişik ve güzel oldu...

Tarif netten pek çok sitede aynı tarif var zaten...


Hazırlanışı:

Malzemeler:
2 yemek kaşığı kırık ceviz
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı soğuk süt
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
1 çay bardağı susam
Yapılışı:
Yumurta ve şekeri mikserle 5-6 dakika çırpın. Üzerine süt ve sıvıyağı koyup kaşıkla karıştırın. Un ve kabartma tozunu da ekleyin. Tahini da katıp karıştırın. Kek kalıbını yağlayıp susam serpin. Kek harcını susamın üzerine boşaltıp, onun üzerine de ceviz serpiştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
Afiyet Olsun


Nevzine



Ramazanla özdeşelştirdiğim tatlılardan Nevzine.

Bu sefer az irmik ekleyeyim dedim ama o ağızda dağılan yumuşacık kıvamını bozdu, koymamak lazımmış ;)




Pek bi zahmetli! kıymalı mantı makarna

NE zamandır bu makarnayı yapmak istiyordum kısmet olmamıştı. Aslında çok ta lazım değilmiş yapmasam çok daha isabetli olurmuş :) Çünkü hamur açıp mantı yapsam daha az uğraşırdım çok uğraştırdı beni :S Kıymayı kavurup kuru makarnaların içlerini tek tek doldurdum, sonra haşladım ama çok zaman aldı minik minik ve tek tek :S Ve de o kadar uğraş sonucu tadı bildiğin kıymalı makarna!!! Siz siz olun bunu evde denemeyin, kavurun kıymayı, koyun makarnanın üstüne, bi de sarımsaklı yoğurtla sos al işte yalancı mantı :))




Beşamel soslu mantarlı makarna



Yine köyde yaptıklarımdan, servis pek şık olmasa da lezzet harikaydı ...


Hazırlanışı:

* Makarnamız haşlanıp hazırlanır

Sos için:

* Az yağda soğan çok ince kavrulur sonra mantarlar eklenir, kısık ateşte pişirilir.

* Mümkün olduğunca ağzı açık pişirilsin ki mantarlar yumuşamasın haşlama gibi olmasın...

* Beşamel sos için göz kararı yapıyorum ama normal tarif 1-2 kaşık unu 2-3 kaşık yağda kavurun, un yağa karışmıyorsa kuru kalıyorsa az daha yağ eklenebilir, Sürekli karıştırmak topaklanmamasını sağlamak ve de tabi yakmamak çok önemli bu sırada.

* un sararmaya başladığı zaman 1 bardak süt ve tuz eklenir ve muhallebi kıvamına gelene kadar hızlıca karıştırılarak ( mümkünse tel çırpıcıyla) pişirilir.

* Beşamel sos mantarların olduğu tavaya karıştırılıp dilenirse baharat eklenir.

* Sosumuz makarnamızın üzerine dökülüp servis yapılır

* Afiyet olsun...

Çok amaçlı salça mezesi :)

İster ekmek üzerine, ister ızgara yada et kızartması yanına yakışan bir meze. Tüm malzemeler karıştırıldığında mezemiz hazır...

Hazırlanışı:

* 2-3 kaşık domates salçası
* 2-3 kaşık biber salçası
* çeğrek çay bardağı halis zeytinyağı
* birkaç kaşık nar ekşisi
* birkaç kaşık galeta unu yada ekmek içi
* dilediğiniz baharatlar ve tuz
* birkaç kaşık ceviz içi



21 Ağustos 2011 Pazar

Patlıcanlı tavuk sote

Seneler önce tadına bakmadan önce, nasıl yani tavukla patlıcan yakışır mı?? dediğim ama tadına bakınca da çok beğendiğim bir lezzet hatırlıyorum. Ama önyargılar kolay kırılmadığı için o lezzeti çok beğensem de senelerdir yine denememiştim patlıcanlı tavuğu.
Geçenlerde yengemde tekrar yiyince, artık mutfağıma girmel,i bu tarif dedim ve o gün bugündür 2-3 kez yaptım afiyetle yedik ...
Köyde taze kabak ve patlıcanla daha bi leziz oldu tabi ama servisimiz pek şık değil :)

Resimdeki yaptığımda kabak ta var, o da çok güzel oldu ama sadece tavukla patlıcan bile nefis oluyor.

Tarifi:
* Tavuk kuşbaşı yada kanat yağda kavrulur
* 5 dakika kadar kavurduktan sonra patlıcanlar doğranıp eklenir ve kavurmaya devam edilir.
* Hiç salça yada domates, su eklemeden tadı daha nefis oluyor ama sürekli başında nöbet tutmak gerekiyor karıştırmak gerekirse yağ ilavesi lazım dibi tutmasın diye. Ama uğraşamam diyorsanız biraz salçalı su yada 1-2 domates rendesi ilave edilebilir.
* İçine tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyip biraz daha kavurup altını kapatın. ( ben baharat çok sevdiğim için köri, karabiber, toz kırmızı biber ve kekik ekledim ve yerken de pulbiber serptim )


8 Ağustos 2011 Pazartesi

Truf hamurundan Buzluk Pastası





Truff tarifi için tıklayın ... İçine biraz muz ve biraz fıstık ezmesi ekledim. ÖNEMLİ NOT: Fıstık ezmesi bazı çocuklarda alerji yapabiliyor, çocuğunuzun o besine alerjisi olmadığına emin olun !!!


Bu tarifte 1 paket süt kreması ( pastorize kutu olanlardan) yarısı truff için yarısı krema için kulanılacak.


Kreması:


* 1 paket vanilya- muz dilediğiniz kremoleyi hazırlayıp trufftan kalan yarım paket krema ile karıştırın.

* Daha sonra içine 1 su bardağı kadar dondurma ekleyip blender'da çırpın. ( Algidanın klasik ve uygun fiyatlı kutu dondurmalarından vardı evde, onu kullandım)

* Kelepçeli kalıba truff malzemesinin yarısını (pasta için truff hamuru biraz daha yumuşak olabilir) yayın.

* Üzerine kremanın yarısını yayın

* 3. kat olarak tekrar truff hamurunu yayın ( düzgün dağılması için kaşıkla azar azar koyup eliniz yardımıyla dağıtın)

* 4. kat olarak tekrar kremayı yayın

* Kenarlarını süssüz kapacaktım ama truff hamurum biraz cıvık olunca güvenemedim mecbur süslü bir pasta oldu :)

* Süslü olmasını istiyorsanız kenarlarına dilediğiniz malzemeyi ( kedidili-rulokat- çubuk çikolata...) dik olarak saplayın, dibine kadar indiğine emin olun.

* Üzerini dilediğiniz gibi süsleyin. Ben çikolata rendeledim.

* Hazırladıktan sonra en az 2-3 saat buzlukta bekletin

* Kelepçeden dikkatlice çıkarın. KEnarları yapışmış olma ihtimaline karşı önce kahvaltı bıçağını kenarlarında gezdirin.

* Afiyet olsun...












Ramazan için çok uygun 3 tatlı tarifi daha, önceki kayıtlarımdan linklere tıklayın...












Browni topları ( kakaolu şekerpare gibi bişey)