6 Nisan 2010 Salı

İç malzemeli açma






Aşağıdaki ölçüler çok az oluyor misafirler için 2 ölçü yapmak gerekiyor.
Tarifi eskiden üye olduğum forumdan ŞEnay arkadaşımız bir blogdan görüp tavsiye etmiş. Teşekkür ediyorum ona da blog sahibine de :) Ama hangi blog bilmiyorum malesef :S
Tariflerin arasında ne zamandır yapılmayı bekliyordu ama yoğurmalı mayalamalı hamurlar yapmatan çok hoşlanmıyorum :S O yüzden bu tarifin o kısımlarını anneciğime yaptırdım :)) Çok nefis oldu ve pratik te sayılır aslında. Ben de misafirlerime yaparım bundan sonra inşallah. Yazılı olan tarif biraz karışık ama aslolan şu ben özetliyim :
* Hamuru 4 parçaya ayırın ( 2 parçası aeytin ezmeli için, diğer 2 parçası da peynirlisi için)
* ilk parçayı merdaneyle açın ( yufka gibi olmayacak poğaçanın biraz incesi diyim)
* Üzerine istediğiniz harcı eşit şekilde yayın. Ben bir çeşidi zeytin ezmesi ve diğer çeşidi de lor peyniri ve maydonozlu tercih ettim.
* İkinci hamuru da üzerini kapatacak şekilde yayın
* 2şer cam'lik şeritler kesin. Keserken mantı keserken kullanılan bir alet var çok ucuza satılıyor, onunla kesince kapatırken dağılmıyor. Ama şu da var tam kapanmayınca bana daha lezzetli geldi çünkü iç malzemesinin tadını alabiliyorsunuz.
* Kestiğiniz seritleri iki ucundan tutarak çevirin be gül böreği gibi yapın.
* Üzerine dilerseniz yumurta sarısı sürün. Ben ilkinde unuttum ama gayet güzel oldular. Üzerine de dilediğinizi serpin.
Piştikten sonra 4 parçaya ayırıp öyle servis ettim çok büyük oldular çünkü ama güzel oldu böyle de.
Blogdaki tam tarif te şu:
Malzemeler:

1,5 su bardağı süt
4 yemek kaşığı toz şeker ( ben 2 tatlı kaşığı şeker koydum bana çok geldi)
1 paket maya 42 gr
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz ( ben 2 tatlı kaşığı koydum bunu da)
125 gr margarin
3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı, erimis
2 yumurtanın sarısı
100 gr peynir
2 yemek kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiberü
üzeri için 1 yumurtanın sarısı

100 gr peynir
2 yemek kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiberü
üzeri için 1 yumurtanın sarısı
hazirlanmasi
Mayayi ilik sütle eritin,oda isisinda bekletilmis margarini ,2 yumurta sarisini sekeri,tuzunu ilave edip ele yapismayacak sekilde yogurun.Hamuru yaglanmis bir kaba alarak üzerini kapatarak mayalandirin.
Mayalanmis hamuru hafif unlanmis zeminde 38x45cm 15x18 boyutlarinda diktörtgen sekilde acin.Acilan hamurun üzerine erimis yagi fircayla sürün,rendelenmis peyniri kekik ve karabiber karisimi hamurun üzerine yayin.Hamuru enlemesine ikiye katlayin 25x45cm 10x18cm olacak sekilde hamuru tekrar acin. Ben tarifdeki ebatlara göre degil kendi hamur tahtamin ebatina göre actim sekilde görüldügü gibi,size tarifi orjinal olarak yazdim ama ben kücük degisikler yaptim. tarifdeki ikinci degisiklik ise hamuru tekrar acmadim,peynirlerin ezilip hamura yapismasini istemedigimden tarifdeki gibi tekrar acmadim hafif elimle hamura bastirdim peynirler sararken aradan dökülmesin diye.. Bu yüzden hamurdan iki parca yaptim,birinci hamuru acip üstüne peynirli harctan koydum,ikinci hamuru actiktan sonra peynirli harcin üstüne koydum,hamurdan 25 cm uzunlugunda 1 cm genisliginde seritler kesin.kestiginiz sertileri iki ucundan baslayarak cevirin,kendi etrafinda sararak yuvarlak sekil verin,peynirler aradan cikabilir.Üzerine yumurta
sürerek isitilmis180 derece firinda üzeri kizarana kadar pisirin.Afiyet olsun.

2 yorum:

GÜL dedi ki...

zeynepcim ellerine sağlık nefis görünüyor hepsi

ZEYNEP dedi ki...

TEşekkürler Gülcüm ;)