23 Nisan 2010 Cuma

Tepsi kebabı




Görüntüsü pek hoş olamasa da (üst malzeme yetersizliğinden) tadı çok güzel ve basit bir köfte tarzı ve çocuklar yani yeğenlerin ve oğlum bayıldı. Meşhur tepsi kebabı gibi yapmıyorum ben ama kafama göre yapıyorum içine herbişey koyabileyim diye :) Eminim gerçeği çok daha lezzetlidir.
Daha sonra düzenleme yapıcam ama unutmıyım diye yazmıştım malzemeleri ekliyorum.



1 kg kıyma
1 yumurta
1 soğan rendesi
1 diş sarımsak
1 çay bardağı ekmek içi ya da galeta unu
1 avuç dolusu ince bulgur
tuz ve baharat

Nefis hamur kızartması






13 Nisan 2010 Salı

Sünger Bob -2-

Bu sefer de kuzenimin oğlu Sefa'ya sünger Bob pastası yaptım. Emremin yaşgününde bayılmışlardı Sünger bob pastasına çünkü. Bu sefer ağzını da şeker hamurundan yaptım daha başarılı oldu tabi :) Ama gözünü yerleştirirken sol alt kısma düşürdüm ve başka krema da kalmadığı için tekrar krema ekleyip sıvayamadım yoksa daha pürüzsüz olacaktı o kısmı da :S

Pandispanyası:

2 sefer aynı ölçüleri uyguluyoruz, alt ve üst kat ayrı pişecek. Biri piştikten sonra diğer hamuru çırpıyoruz ki çökmesin. En büyük boy borcamdan bu şekil elde ediliyor.
* 4 yumurta

* 4 fincan şeker çok güzel çırpılır.
* 1 kahve fincanı süt yada portakal suyu

* 1 kahve fincanı sıvıyağ eklenir tekrar çırpılır.
* En son 2 kahve fincanı un
* 2 kahve fincanı nişasta
* 1 paket vanilya

* 1 paket kabartma tozu eklenir kıvamı yeterli gelmezse yarım fincan daha un ya da nişasta eklenebilir. Her un aynı olmuyor çünkü.
* 170-180 derece fırında pişirilir.

Kreması:
* 12 kaşık şeker ( neredeyse 1 su bardağı)
* 4 yumurta ( göze fazla geliyor ama pasta çok büyük olduğu için 2 ölçü kullanılıyor)
* 1 kilo süt
* 8 kaşık unu tencereye koyup telle çırpıp kaynatın ama sürekli karıştırarak.
* Piştikten sonra içine vanilya ekleyin soğutun.
* Soğuyunca 1 poşet toz şanti ekleyin ve blenderda çırpın pürüzsüz olsun.
Gerisi burada...

8 Nisan 2010 Perşembe

Bayat ekmekli patates kurabiyesi (Kıtır Patates Topları)


Bayat ekmekleri değerlendirmek için hem lezzetli hem çocukların hoşuna gidebilecek bir tarif. Patates püresi gibi ama yenmesi ve şekli kurabiye gibi o yüzden bu adı verdim. Dışı çıtır çıtır oluyor ama çıtır sevmeyenler ekmek içine bulamayabilir, bir kısmını o şekilde yaptım o da güzel oldu.
Tarifi ben uydurdum ve oğlum ve yeğenim çok sevdiler. aslında kızgın yağda kızartacaktım belki öyle daha lezzetli olur ama yine elim kızartmaya gitmedi :S Evde neredeyse hiç kızartma yapmıyorum zaten zararlı diye.
Tarifi:
* 4 adet patates (haşlanmış), zevke göre 1-2 yumurta, yarım pakete yakın labne peyniri, kaşar rendesi, tuz, karabiber ve 1 su bardağı iyice ufalanmış bayat ekmek güzelce yoğurulur.
* Ceviz büyüklüğünde parçalar koparararak yuvarlak şekil verilir ve önce iyice çırpılmış yumurtaya, sonra da iyice ufalanmış ekmek içine bulanıp fırın tepsisine dizilir ve orta ısılı fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
* Afiyet olsun.

6 Nisan 2010 Salı

SAlatalık Ordövr dilimleri


Bu tarifi Yetur'da görmüştüm, ama içeriği farklıydı, Link vermek isterdim ama bloğa ulaşılamıyor.
Oradaki tarifte beyaz peynir,haşlanmış patates,rendelenmiş sarımsak,az mayonez,limonsuyu,nane vardı. Ama ben kahvaltı için yaptım ve kendi damak zevkime göre değiştirdim .
Hazırlanışı:
* Salatalıkları eğimli yada düz dilimleyin. İri salatalık olursa daha şık olur.
* Üzeri için haşlanmış patates, labne peyniri,mayonez, tuz, az karabiber ve az toz kırmızı biberi karıştırıp püre yapın. Dilerseniz içine dereotu yada maydonoz ekleyin.
* Dilerseniz kaşık yardımıyla, dilerseniz de krema sıkacağına alıp şekilli sıkın.
* Üzerini dilediğiniz gibi süsleyin
* Afiyet olsun...



İç malzemeli açma






Aşağıdaki ölçüler çok az oluyor misafirler için 2 ölçü yapmak gerekiyor.
Tarifi eskiden üye olduğum forumdan ŞEnay arkadaşımız bir blogdan görüp tavsiye etmiş. Teşekkür ediyorum ona da blog sahibine de :) Ama hangi blog bilmiyorum malesef :S
Tariflerin arasında ne zamandır yapılmayı bekliyordu ama yoğurmalı mayalamalı hamurlar yapmatan çok hoşlanmıyorum :S O yüzden bu tarifin o kısımlarını anneciğime yaptırdım :)) Çok nefis oldu ve pratik te sayılır aslında. Ben de misafirlerime yaparım bundan sonra inşallah. Yazılı olan tarif biraz karışık ama aslolan şu ben özetliyim :
* Hamuru 4 parçaya ayırın ( 2 parçası aeytin ezmeli için, diğer 2 parçası da peynirlisi için)
* ilk parçayı merdaneyle açın ( yufka gibi olmayacak poğaçanın biraz incesi diyim)
* Üzerine istediğiniz harcı eşit şekilde yayın. Ben bir çeşidi zeytin ezmesi ve diğer çeşidi de lor peyniri ve maydonozlu tercih ettim.
* İkinci hamuru da üzerini kapatacak şekilde yayın
* 2şer cam'lik şeritler kesin. Keserken mantı keserken kullanılan bir alet var çok ucuza satılıyor, onunla kesince kapatırken dağılmıyor. Ama şu da var tam kapanmayınca bana daha lezzetli geldi çünkü iç malzemesinin tadını alabiliyorsunuz.
* Kestiğiniz seritleri iki ucundan tutarak çevirin be gül böreği gibi yapın.
* Üzerine dilerseniz yumurta sarısı sürün. Ben ilkinde unuttum ama gayet güzel oldular. Üzerine de dilediğinizi serpin.
Piştikten sonra 4 parçaya ayırıp öyle servis ettim çok büyük oldular çünkü ama güzel oldu böyle de.
Blogdaki tam tarif te şu:
Malzemeler:

1,5 su bardağı süt
4 yemek kaşığı toz şeker ( ben 2 tatlı kaşığı şeker koydum bana çok geldi)
1 paket maya 42 gr
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz ( ben 2 tatlı kaşığı koydum bunu da)
125 gr margarin
3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı, erimis
2 yumurtanın sarısı
100 gr peynir
2 yemek kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiberü
üzeri için 1 yumurtanın sarısı

100 gr peynir
2 yemek kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiberü
üzeri için 1 yumurtanın sarısı
hazirlanmasi
Mayayi ilik sütle eritin,oda isisinda bekletilmis margarini ,2 yumurta sarisini sekeri,tuzunu ilave edip ele yapismayacak sekilde yogurun.Hamuru yaglanmis bir kaba alarak üzerini kapatarak mayalandirin.
Mayalanmis hamuru hafif unlanmis zeminde 38x45cm 15x18 boyutlarinda diktörtgen sekilde acin.Acilan hamurun üzerine erimis yagi fircayla sürün,rendelenmis peyniri kekik ve karabiber karisimi hamurun üzerine yayin.Hamuru enlemesine ikiye katlayin 25x45cm 10x18cm olacak sekilde hamuru tekrar acin. Ben tarifdeki ebatlara göre degil kendi hamur tahtamin ebatina göre actim sekilde görüldügü gibi,size tarifi orjinal olarak yazdim ama ben kücük degisikler yaptim. tarifdeki ikinci degisiklik ise hamuru tekrar acmadim,peynirlerin ezilip hamura yapismasini istemedigimden tarifdeki gibi tekrar acmadim hafif elimle hamura bastirdim peynirler sararken aradan dökülmesin diye.. Bu yüzden hamurdan iki parca yaptim,birinci hamuru acip üstüne peynirli harctan koydum,ikinci hamuru actiktan sonra peynirli harcin üstüne koydum,hamurdan 25 cm uzunlugunda 1 cm genisliginde seritler kesin.kestiginiz sertileri iki ucundan baslayarak cevirin,kendi etrafinda sararak yuvarlak sekil verin,peynirler aradan cikabilir.Üzerine yumurta
sürerek isitilmis180 derece firinda üzeri kizarana kadar pisirin.Afiyet olsun.

Öğretmen arkadaşlarımla kahvaltı sofrası ve paprika dolması









Ama bu sefer paprika biberler küçüktü ve saramadığım için öyle yaptım. yani biberleri hiç kesmeden içine harcını doldurup dilimlere ayırdım. Ve üzerine de maydonoz serptim. Kahvaltı sofrasının favorisi oldu herkes çok beğendi :)




Çikolata kaplı kurabiyeler



Tarifi burada, yalnız bu sefer erimiş çikolatayı birkaç klaşık sütle karıştırıp kurabiyeleri bu çikolata karışımına buladım ve üzerini renkli şekerlerle süsledim.











2 Nisan 2010 Cuma

Göbek marul tabağında nohut salatası

Daha önceden eklemiştim bu tarifi ama bu sefer daha hoş bir sunumla :) Tarifi burada...

Ev yapımı ekmek ve kanepeler


Ekmek makinesini çok sık kullanmıyorum ama aslında o kadar az zaman alıyor ki, markete gidip ekmek almak daha zahmetli :)

Benim çok işime yarıyor az kullansam da. Yoğurma işinden nefret ettiğim için tam bana göre bir icat :D Diğer yoğurma ve mayalamalı hamurları da kendisine devretmeye karar verdim :))
Aslında en çok tam buğday ekmeği karışımıyla yapılan ekmeği seviyorum, ama evimin yakınındaki marketlerde yok ve gidemedim. Ama kanepeler böyle çok güzel oldular.

Hala makinenin uzun programını bulamadım, kenwood markası da, bilen varsa mesaj atsın lütfen :D 1 saatlik programda yaptım.


yarım çay bardağı sıvıyağ
300 ml su
450 gram un ( yaklaşık 3 su bardağı)
1,5 paket Dr oetker kuru maya
tuzla şeker aynı tarafa gelmeyecek şekilde biraz tuz biraz şeker
Ekmek makinesine bu malzemeler sırayla eklenir ve 1 saat kısa programda pişirilir.

Kanepeler de çokokrem, fıstıkezme-bal, ve tukaş paprika soslu.

1 Nisan 2010 Perşembe








Bu da arkadaşlarla davet sofram. Bu sefer süt dilimini browni ile deniyim dedim ama çok kabardı ve yumuşak bir kekti istediğim sonucu alamadım :S diğer tarifle çok daha güzeldi süt dilimi. Aşağıdaki de aynı hafta yaptığım diğer tarifle olan süt dilimi. Çocuklara mamalar etiketinde var tarif ama biraz da kakao eklemek gerek sanırım. Bir dahaki sefere öyle yapacağım inşallah.

Ama tabi marketlerdeki süt dilimi tadı yok yanlış anlaşılmasın, ama çocuklar genelde seviyor görüntü benzediği için :) yanındakiler de şekilli kurabiyeyi erimiş çikolataya bulayıp şeker serptiğim kurabiyeler. UMut'un 2. yaşgünü menüsündeki kurabiyelerden çok fazla yapmış bulunduğumuz için buzluğa attıklarım.