28 Mart 2010 Pazar

Yalancı Kestane şekeri



Kestane şekerine tabiri caizse ölürüm !!! Ama çok pahalı malesef :( bu tarif benim için nimet oldu, çünkü gerçekten çok benziyor :))

Yiyenler içinde fasülye olduğuna inanamıyor tabiiki :)
İlk seferinde ben de kurufasülye pastası yediğimde inanamamıştım ve yapmak istemiştim, 5 sene falan olmuştur ama cesaret edemedim yenmezse diye. Ama bu tarif benim için pastasından çok daha cazip ve gördüğüm hafta yaptım :)

Yalnız konserveyle de oluyo yazıyodu bloglarda ve o hatayı yaptım pişman oldum :S çünkü tuzlu oluyomuş konserve kuru fasülye haşlamaları ve bunu keki pişirdikten sonra farkettim :(
Tuz tadını alsın diye de sıcakken bol damla çikolata koyup içinde erittim ve tuz tadı gelmedi ağıza, ama bir daha asla konserveyle yapmam.
Yalnız erimiş çikolata daha güzel bir kıvam verdi sanki :)
İçinde bol çikolata olduğu için de üzerine tekrar eritmedim ve bıçakla çizip şekil verdim.

Tarifi Serap'la turuncu lezzetler bloğundan aldım, teşekkür ediyorum :)

YALANCI KESTANE ŞEKERİ
Malzemeler:
1 Su bardağı kuru fasülye
2Su bardağı şeker
1Su bardağı çekilmiş ceviziçi
3Yumurta
125gr.Tereyağı veya margarin(oda sıcaklığında yumuşamış)
1Paket kabartma tozu

Yapılışı:
İlk olarak 1su bardağı kuru fasülyeyi bir gece önceden ıslatılır..
Kuru fasülye haşlanır(haşlandıktan sonra 2su bardağı olacak) ve iyice ezilerek püre haline getirilir.
Diğer malzemelerin hepside fasülye püresine eklenip mixerin düşük ayarıyla çırpılır.
Bu karışım küçük bir fırın tepsisine dökülüp 150 dereceli fırında 1saat kadar pişirilir.
Fırından aldıktan sonra ılık olunca ufak parçalar koparılıp elde yuvarlanarak toplar yapılır ve servis tabağına dizilir.Arzuya göre bitter çikolata benmari usulü eritilip üzerleri süslenebilir.
Afiyet olsun..

Meyveli truff


Arkadaş bebelerimizin yaşgününe giderken götürmüştük bu truffları, yukarıdakiyaşgünü sofrasındaki hali, aşağıdaki de yağlıkağıt üzerinde hazırlanma aşamasının bitmiş hali :)








Ama çok değişiklikler yaptım bu sefer. Kremanın tadı çok ağır oluyor diye değil süt kullandım ama cıvık olunca şanti toz ekledim o da istediğim gibi kıvam vermedi. Biraz da bisküvi ekledim. ve beyazlar portakal kabuğu şekerlemesi ve elma rendeli. Diğerleri de muzlu.



Ama Bir sonraki sefere süt koyarsam 1çay bardağı kadar süte 1 paket çikolata yada kek fazla olursa da 1 bardak süte 2 paket bitter çikolata eriteceğim. Şanti iyi bir fikir değilmiş.





Bunları da elmalı, portakla şekerlemeli ve muzlu truff karışımına 1er kaşık fındık ezmesi ve çokokrem ekleyerek yaptım çünkü kıvamı hala cıvık geldi bana. Daha güzel oldu.



Peynirli kıtır


Tarifi bu linkte
Ama ben peyniri azaltıp evdeki değerlendirmek istediğim 1 kutuya yakın labne yeynirini de ekledim yakıştı. Biraz da toz acı biber ve mahlep ekledim ve üzerine sürülen yumurta sarısının beyazını da hamura ekledim. Belki tüm bunları yapmasaydım daha kıtır kıtır olacaktı ama en önemlisi oğlum çok sevdi :))

Çörekotu yoktu ben de bol susam ve haşhaş tohumu serptim.

Kemik sulu terbiyeli şehriye çorbası


Daha önce eklediğimin aynısı ama kemik suyu da kattım ve kemik suyunun ağır tadını aldı.
tarifi ...

25 Mart 2010 Perşembe

burçak bisküvili irmik tatlısı




Klasik sütlü irmik muhallebisini biraz tatlandırayım dedim.
* 7 kaşık şeker
* 7 kaşık irmik
* 3 bardak süt
*vanilya muhallebi yapılır kıvamı koyu olacak.
* borcamın dibine 1 sıra burçak bisküvi dizilirse servidi daha kolay olur.
* ÜZerine muhallebi derilir
* Onun üzerine ben kaymak tadında şantiyi portakal kabuğu şekerlemesiyle biraz dövülmüş fındığı karıştırıp serdim.
* En üste de burçağı rondoda parçalayıp üzerine dağıtım.


Fırında yumurtalı peynirli ekmek

Görüntüsü çok şık olmasa da tadı fena değil. En azından amacıma hitap etti yani oğlum yedi :) Yağda olan çok yağ çektiği için çok tercih etmiyorum.
Yumurta ve peynir yemediği için yedirmenin yollarını arıyorum çaktırmadan yediriyorum bu tip şeylerle.


Hazırlanışı
* 1 çay bardağı süt, 1 yumurta, biraz tuz biraz da tereyağıve az biber salçası blenderda çırpılır
* Ekmek dilimleri bu karışıma bulanıp yağlanmış fırın tepsisine dizilir ve üzeri kızaraya kadar pişirilir.
* ben yağlı kağıt serdim ve tepsiyi yine yağladım.

17 Mart 2010 Çarşamba

Midye tava usulü tavuk






2. ye yaptığım güzel bir tavuk çeşidi :)

Sucuklu beyaz lahana yemeği


Bu yemeği rahmetli babannem çok yapardı biz de çok severdik :) Bilmeyene tuhaf gelebilir ama sucuk lahanaya çok yakışıyor denemenizi tavsiye ederim ;)
Hatta sucuklu beyaz lahana sarması da yapardı çok güzel olurdu. Nur içinde yatsın pamuk babannem...
Tarifi:
* 1 adet soğan yağda kavrulur ve sararınca içine 1 kaşık salça eklenir.
* Beyaz lahanalar da ince doğranır ve biraz kavrulur. Sonra içine su ve az pirinç eklenir. (Arzuya ve malzemeye göre değişir, mesela 1 bardak su ve 2 kaşık pirinç gibi)
* Sucuklar doğranıp kavrulur ve yemeğe eklenir, afiyetle yenir.

11 Mart 2010 Perşembe

Salam/Jambon külahında amerikan salatası




Göbüş'ün bloğunda gördüğüm ve gördüğüm anda davetlerde sık sık yapmaya karar verdiğim bir tarif. Güldane jambon külahında yapmıştı, ilk yaptığımda evde salam vardı onunla da güzel oldu, ama jambonla da hemen denedim :)
Aslında o kadar basit ki yapması, ama aklıma daha önce hiç gelmemişti ve hem şık, hem lezzetli bir meze ve salata oluyor. Teşekkürler Gülcüm :))






Kuru Patlıcan ve Kuru Bİber Dolması


Annemin ellerinden bir lezzet daha :)) İtiraf ediyorum bizim evde özellikle son zamanlarda yemekleri annem yapıyor :)) sağolsun hem yaramazıma bakıyor hem beni mutfağa sokmuyor :))


O yüzden annemin en sevdiğim yemeklerini de eklemeye karar verdim. O yapıyor diye ben hiç girişmiyorum ama yaza okul tatil olunca yine bana kalacak herşey :S Tarifler elimde bulunsun ve Allah anneciğime babacığıma uzun sağlıklı ömür nasip etsin ...

5 Mart 2010 Cuma

Pratik Elmalı Tart


Bu tarifi forumdan Şeyda arkadaşımdan görmüştüm, yapalı çok oldu, eklememişim çok lezzetli ve pratik bir turta oluyor :)) Tarifi sayfadan aynen kopyalıyorum.

ELMALI PASTAnin tarifi
125 gr.tereyagi
125 gr.seker
3 yumurta
200 gr un(sizin biraz unu azaltmaniz gerekebilir,burasinin unu biraz farkli,kasikla düzeltilecek yogunlukta olmali)
3 yemek kas.süt
2 cay kas.kabartma tozu
vanilya
bir fiske tuz
4-5 elma
üzerine tarcin ve badem(ben birazda hindistan cevizi septim)

-yumusamis tereyagiyla, sekeri ve yumurtalari güzelce cirpiyoruz mikserle,sütü ve tuzu ekliyoruz,cirpiyoruz..
-kabartma tozuyla unu eliyoruz,vanilyayi ekliyoruz,cirpiyoruz...
-yaglanmis unlamis 26 ya da 28 cm.lik tepsiye(ben kelepceli kullandim)esit bir sekilde yayiyoruz
-elmalari ikiye ya da üce bölüp,kabuklarini soyuyoruz ve cekirdeklerini cikariyoruz,üst kisimlarina yariya kadar cizikler atiyoruz ve kek hamurunun üzerine bastirmadan koyuyoruz,heryeri dolacak sekilde...
-üzerine tarcin ve badem kirintilari serpiyoruz,önceden isitilmis 175° de 45 dk civari pisiriyoruz...
-firindan cikip soguyunca pudra sekeri serpiyoruz...




Bu da annemin elmalı kekinin yani benim basitleştirdiğim versiyonunun başka bir şekli.



4 Mart 2010 Perşembe

Kıymalı Pay


Çok pratik ve lezzetli bir tarif oldu. Tarif defterimdeki patatesli pay tarifini kıymalı yapayım dedim ama defterimi bulamayınca kafadan yapayım dedim tava pizzasına benziyo. İyiki bu bloğu yapmışım tariflere çok kolay ulaşıyorum çünkü aklımda tutamıyorum çoğunu :)
Yakında Patatesli payı da yapmak istiyorum önceden çok yapardım çok severim.

Hazırlanışı:
* 1,5 çay bardağı yoğurt
* 1,5 çay bardağı sıvıyağ yada yarım paket margarin büyüklüğünde tereyağ (125 gram)
* 2 yumurta

* 1 silme çay kaşığı tuz
* Hamur yoğulur ve tart kalıbına yada yuvarlak borcama pizza gibi bastırarak yayılır. Benim tart kalıbım yok o yüzden kenarlarını yükselterek borcama yaydım ve hamura parmak uçlarımla aralara bastırdım ki hamur kalmasın.
* Üzerine de soğan tuz ve baharatla kavurduğum kıymayı soğutup yaydım. Biber de çok yakışır.
* Afiyet olsun.

Pekmezli cevizli elmalı kek


Son zamanlarda kek ekleye ekleye bir hal oldum ama hepsi Umut için :))
Fazla kabarmadı malesef acele yapıp malzemeler ısınmadan olduğu için belki de ama tadı nefisti.

HAzırlanışı:

* 4 yumurta ve 1 çay bardağı şeker iyice çırpılır.
* 1 çay bardağı pekmez, 3 kaşık yoğurt, 1 portakalın suyu, 1 çay bardağı sıvıyağ ve eritilmiş 2-3 kaşık tereyağı güzelce çırpılır.

* 1'er dolu çay kaşığı tarçın ve zencefil eklenir.
* Un, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu ve 1 silme çay kaşığı karbonat elenerek eklenir ve tahta kaşıkla karıştırılır.

* En son 1 elma rendesi, 1 portakal kabuğu rendesi ve 1 çay bardağı ceviz kırığı eklenir karışımı fazla karıştırmadan yedirilir.
* Kek kalıbına biraz fazla geliyor bu ölçü,uygun boyutta yağlanmış fırın kabına alınır ve sıcak fırında 180 derecede 20 dakika sonra derecesi 150'ye düşürülerek pişirilir.
* Afiyet olsun...