26 Ocak 2010 Salı

Ispanaklı Lazanya ve Kıymalı Sebzeli Lazanya

ISPANAKLI LAZANYA 2. denemem daha başarılı oldu sanki, ilkini biraz az katlı yapmışım.
Ve ıspanaklı böreği andırdı gerçekten.
Hazırlanışı:
*Kıvamı suluca bir beşamel sos hazırlanır,
( Yapacağınız miktara göre değişir ama mesela 1 litre süte yarım bardak un ve yağ)
* Ispanak ve soğan kavrulur, tuzu baharatı eklenir
* Fırın tepsisine önce biraz beşamel sos dökülür
* Onun üzerine 1 kat lazanya dizilir
* Ispanaklı harç serpiştirilir
* Tekrar aynı sıra izlenir, önce beşamel sos, sonra lazanya ve sonra harç
* İstediğiniz kata gelince 4-5 katlı güzel oluyor,
* Fırına verilir 10 dakika pişirilir ve üzerine kaşar rendesi serpilir tekrar üzeri kızarana kadar pişirilir.

KIYMALI VE SEBZELİ LAZANYA

Daha önce resim eklemiştim ama tarifi ekleyememiştim.
(Ispanaklı lazanyayla aynı işlemi yapıyoruz.)
( Barilla lazanyanın üzerindeki tarif, ben beşamel sosa 2 dolu kaşık ta labne koydum çok yakıştı) Ispanaklıda da aynısını yaptım ona da çok yakıştı.
Yalnız beşamel sosu bolca aralara kullanmışım, en üst katı da koyamadım kıyma üzeri beşamel sos oldu görüntü pek hoş olmadı ama tadı çok güzeldi.
Kıymalı sebzeli arcın hazırlanışı: ( Paketin üzerindeki tarifi tam ölçü olarak hatırlamıyorum ama aşağı yukarı şöyle...
* 2 adet soğanı yağda kavurun,
* sararınca içine 2 adet havuç rendesi ekleyin,
*5 dakika sonra 2 diş sarımsak rendesi ve 300 gram kıymasını da ekleyin,
* o da kavrulunca salça ve baharatını ekleyip 5 dakika daha kısık ateşte kavurun.
* Afiyet olsun..




21 Ocak 2010 Perşembe

Süt dilimi

Oğlum Kinder'in süt dilimini çok seviyor ve geçen gün aklıma bununla ilgili parlak bir fikir geldi. Kendim evde benzerini yapamaz mıyım dedim ve yaptım çok ta beğenerek yedi(k) :)) İlk yaptığımda aşağıdaki gibi kekin dilimleri arasına krema sürdüm ama bir sonrakinde tam süt dilimi görüntüsünde olunca daha çok sevdi :) Tadı tabi aynı değil ama benim için çok daha güzel çünkü ben satılan süt dilimini pek sevmiyorum. İstenilen bir kakaolu kek ile de aynı tarif yapılabilir.
benim yaptığım kek iştahı iyice azalan ve neredeyse abur cubur ve kekten başka bişey yemez hale gelen oğluma biraz besleyici olsun diye pekmezli havuçlu ve cevizli kek. ( bir sonraki tarif)
Kreması:
* Yarım litre süt yarım bardak un ve çeğrek bardak şeker çırpılırarak pişirilir.
* Piştikten hemen sonra içine vanilya ve 1 kaşık tereyağı eklenip hızla çırpılarak tereyağı eritilip tatlıya yedirilir.
* Ilıyınca da içine birkaç kaşık labne peyniri eklenir.
* Soğuyunca içine 1 poşet krem şanti eklenir ve çırpılır. (Krem şanti şart değil. Muhallebi koyuysa gerek yok)
* 2 dolu yemek kaşığı bal ilave edilerek tekrar blender'da çırpılır.
* Buzdolabında en az 1 saat bekletilir.


Hazırlanışı:
* Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve yine de yapışmasın diye az yağlanır.
* Tepsiye çok ince şekilde kek karışımından dökülür ve 170 derecede pişirilir.
* Piştikten sonra soğutulur ve enine parçaya kesilir.
* İki katın arasına kremadan konur ve diğer kat üzerine kapatılır.
* Dikdörtgen dilimlere ayrılır.
* Buzdolabında birkaç saat bekletilir.
* Afiyet olsun.
( Bu ölçüde kek hamuru artacaktır. Yarım ölçek yapabilirsiniz yada kalan hamuru başka kalıplarda kek olarak pişirebilirsiniz.)










Pekmezli havuçlu ve cevizli kek


Hazırlanışı:
* 1 bardak pekmez ve 3 yumurta çırpılır.

* 1 çay bardağı sıvıyağ ve alabildiği kadar un eklenir.
* Kabartma tozu ve vanilya ve alabildiği kadar un eklenip çırpılır.
* Dilenirse az miktar 1 çay bardağı kadar süt yada yoğurt ta eklenebilir o zaman biraz da şeker eklemek gerekir.
* En son rendelenmiş 2 havuç ve dövülmüş 1 bardak ceviz eklenir
* Yağlanıp hindistan cevizi serpilmiş kek kalıbına dökülür.
* 170 derecede sıcak fırında pişirilir.



Arasına krema da çok güzel oluyor. Süt dilimini bu şekilde keşfettim ilk :))
Krema tarifi burada.

Patatesli çıtır börek ve Lazanya

Seçil arkadaşımın bloğundan aldığım ve çok beğendiğim bir tarif.

yalnız ben eşim maydonoz yemediği için sade patates ve peynirli yaptım ve üzerine de yumurta sarısı sürüp haşhaş tohumu serptim.
Kalan patatesleri de patates topları olarak değerlendirdim.
Tarif için tıklayın




Hep aklımdadır lazanya yapmak ve sonunda denedim ve çok beğendik. Özellikle son dönemde hiçbişey yediremediğim Umut paşa mmmm mmmm diyerek yedi :)

Barilla lazanyaların üzerindeki tarifi yaptım ama ben beşamel sosa labne peyniri de koydum çok güzel tat verdi.
Pakette bayağı çok var yarısını bile yapamadım. Bu hafta ıspanaklısını da yapıcam onu da çok merak ediyordum ama eminim ki güzel olur ıspanaklı börek gibi :))

Tava pizzası 2

Geçen sefer denediğim meşhur tava pizzası tarifine göre bu tarifi daha güzel buldum. En azından poğaça tadında değildi diğeri gibi. Blogları gezerken görmüştüm ama hangisiydi kaydetmemişim.

Hazırlanışı:
hamuru için:
3 fincan un
3 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
1/2 pk. kabartma tozu
1 fiske tuz
1.5 çorba kaşığı sıvıyağ


Yapılışı diğer tava pizzasıyla aynı.
Yalnız ben tarifin 2 katını yapıp büyük tava kullanıyorum ancak yetiyor bize :) Çok ince bir hamur olması gerekiyor ve çok kısık ateşte ağır ağır pişirilmeli. Yoksa hamur kalır ya da altı yanabilir.
Resimler ve tarif için tıklayın

2 Ocak 2010 Cumartesi

Yılbaşı Pastam

Aslında pastanın yakından resmini çekmiştim ama yanlışlıkla silmişim :(
Oğlumla çektiğim resimden kırpıp ekliyorum ancak. Yakından olan resim çok daha güzeldi. ÇAm ağaçları ve geyikler kızak falan pek belli olmamış. Tam bir yılbaşı pastası olmuştu



İşte bu da orjinal resim :)) Nice mutlu yıllara herkese... Şimdi de tarif..

Yatılı misafirim olduğu için ve işgününe denk gelmesiyle çok yoğun bir gündü. O yüzden hazır kek kullandım. Ama kreması ev yapımı olduğu için sanırım ilk defa hazır kekle bu kadar lezzetli bir pasta yaptım.

Hazırlanışı:

*1 adet kakaolu pasta tabanını taze sıkılmış portakal suyuyla ıslatın. Ben 1,5 portakalın suyunu kullandım ama bol sulu bir portakaldı ;)

Kreması: ( Tarif için altı çizili yeri tıklayın)

Umut'un yaşgününde kullandığım pasta kreması tarifini çok beğendiğim için aynı tarifi kullandım ama içine 3 kaşık kaymak tadında şanti ekledim. Hem kıvamını arttırsın hem de lezzetini diye. Bir de yılbaşı diye pasta yeşil olsun istedim ve aslında kullanmayı hiç istemediğim gıda boyasını kullandım. Kürdanın ucuyla çok az mavi ve sarı gıda boyasıyla fıstık yeşili rengi elde ettim. Özel günlerde renkli pastalar yapmak için gıda boyası almıştım ve ilk defa kullandım.

* Orta kata kremanın yarısını yayıp üzerine muz dilimledim

* 2. kat keki de portakal suyuyla ıslatıp üzerine kremayı döküp düzelttim.

* Üzerine dövülmüş şam fıstığı serptim

* Ve yılbaşı için aldığım noel baba, geyik ve kızaklar, çam ağacı pasta süsleriyle pastamı süsledim.

Havuçlu toplar (yalancı cezerye)




Bu tarifi her yaptığımda farklı şekilde yapıyorum. Kısaca hepsinden bahsedeyim.

* Asıl olan 1 kilo havuca 1 bardak şeker ölçüsü, dilenirse ölçü yarı yarıya da kullanılabilir. 1 bardak dövülmüş ceviz. Havuçlar şekerle birlikte suyunu çekene kadar kavruluyor sürekli karıştırmak gerekiyor. Sonra içine ceviz eklenip top top yapılıp hindistan cevizine kakaoya vs.. bulanıyor.

* Ben ne kadar havuç kullanacaksam ona göre ölçüyü değiştiriyorum göz kararı koyuyorum.

Mesela 1 keresinde göz kararı havuç ve şeker koydum ve bisküviyi kırıp yoğurunca çok katı oldu, sıvılaştırmak için de içine birkaç kaşık dut pekmezi ekledim ve ceviz. Gerçekten cezerye gibi oldu.

* 1 de bildiğim kadarıyla zeytinyağı havucun içindeki vitamini daha da açığa çıkarıyor, o yüzden birkaç kaşık kadar da zeytinyağı ekliyorum.

* Son yaptığımda da şekeri biraz fazla gelmiş. Ben de bisküviyi fazla koyup biraz da süt ekledim. O da çok güzel oldu.

* Bisküvi olarak normalde petibör kullanılıyor ama ben bebem için cici bebe kullanmayı tercih ediyorum.

Su böreği yufkasından kolay su böreği

Ne zamandır Bim'de satılan su böreği yufkasından alıp yapmak istiyordum. Yaptım ve ben özellikle sıcakken çok beğendim, yalnız yumurtası bayağı fazla. yapıldığı gibi yenmesi gerekiyor sıcak sıcak.

Hazırlanışı:
Üzerindeki tarife göre yufkalar tek tek önce kaynar suya sonra soğuk suya batırılıp birkaç saniye bekletilip çıkarılır.
* Her yufka dağınık şekilde yağlanmış tepsiye serilip üzerine yağ gezdirilir.
* Orta kata peynir dilenirse maydonoz eklenir.
* Kalan yufkaya da aynı işlem yapılır ve en üste 1 yumurta 1 kaç kaşık yoğurt ve eritilmiş tereyağ yada sıvıyağ karışımı dökülür.
* Afiyet olsun...

Bomba kek :)


Hazırlanışı:

* 3 yumurta ve 1 brd şekeri çırpın
* 1 bardak katı tarafından yoğurt ve 1 bardaktan az eksik sıvıyağ ekleyip tekrar çırpın.
* 3 bardak unu eleyerek ekleyip çıprın
* 2 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilya ekleyip karıştırın
* 1 poşette ya da tabakta kuru kayısı, kuru üzüm, ceviz ve damla çikolata ne eklemek isterseniz biraz un ekleyerek güzelce karıştırın ki dibe çökmesinler dağılsınlar. Bu malzemeleri keke ekleyin (Dilerseniz kakaolu da olabilir)
* Tepsinin dibini yağlayıp bol hindistan cevizi serpin
* 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 45 dak pişirin
* afiyet olsun..

* İşte bu kek bu paşa için yapıldı :))