25 Ağustos 2009 Salı

Soslu Süt bulamacı ( Sütlü un çorbası)

Bu iki tarifin resimleri aşağıda yani ramazan Menüsü bölümünde ;)

Köydeyken yengem yapmıştı bu tarifi. Kızı Almanya'dan gelmişti ve canı çocukluğunda çok severek yediği süt bulamacı yemek istemiş. O da yaptı. Beşamel sosun biraz sıvısı gibi ama sosuyla birlikte yemesi güzel oluyor. Ben ilk defa yaptığım için ve oruçluyken yaptığım için birkaç aksilik oldu yani tadına bakamadığım için ununu fazla tuzunu az yapmışım :S Çok koyu olunca tadı o kadar güzel olmuyor. Kıvamını iyi ayarlamak lazım. Sıvı bir muhallebi gibi olacak.

Tarifi:

*Birkaç kaşık unu erimiş tereyağında kavurun güzelce

* Kavrulunca içine muhallebi yapar gibi sütünü ekleyin, muhallebi kıvamında olacak az da tuz ekleyip ocaktan alın

* Diğer tarafta erimiş tereyağının içine biraz kırmızı toz biber (dilerseniz salça yada pul biber de olur ) ekleyip üzeri için sosunu hazırlayın.

* Süt bulamacının üzerine sosunu ekleyip servis yapın.

* Afiyet olsun...

23 Ağustos 2009 Pazar

Çığırtma

Hazırlanışı:

*Patlıcanlar soyulur. Saplarını koparmadan sadece fazla yerleri kesilir.daha sonra yukarıdan başlayarak aşağıya doğru etrafından dönerek kesilir. En son sapları da kesilir.
* Parçalara bölmeden bütün halde kapaklı geniş bir tavada bol zeytinyağında ağzı kapalı pişirilir. Kızartma yapar gibi ama ağzı kapalı olduğu için zeytinyağının buharında pişiyor ve yumuşacık oluyor.
* Ardından biberler eklenir.
* Bolca domates ve sarımsak doğranarak karıştırılır.
* Daha önce pişirdiğimiz patkıcan ve biberlerin bulunduğu tavaya domates ve sarımsak karışımı eklenir ve tuzu atılıp ağzı kapatılıp 15 dakika civarında pişirilir
* Afiyet olsun

Ramazan menüsü- 2

Soslu süt bulamacı ( Sütlü un çorbası)
Nohut böreği


Ege'nin ama eşime göre memleketi Bergama'nın :) meşhur çığırtması
Tarifler sonra...

22 Ağustos 2009 Cumartesi

Nohutlu-tavuklu mantı çorbası


Tarifi Seçil'in sayfasından kopyalıyorum;)

Malzemeler:
*1 su bardağı mantı, 1 su bardağı nohut, 1 adet tavuk göğsü
2 yemek kaşığı yoğurt 1 tatlı kaşığı un nane-yağ

Hazırlanışı:
*Çorba tenceresine kaynamış suyu koyun ve içersine minik doğranmış tavuk etlerini ve mantıları ilave edip pişirin.
*Piştiken sonra pişmiş nohutunu da ekleyin,
*diğer yanda yoğrdunu ve unu çırpıp sulandırın biraz da çorbanın suyundan koyup tencereye ilave edin
*çorba kıvamını alana kadar kaynatıp,yağda kızdırılmış nane ile servis yapın. (Ben bu sosa çok sevdiğim toz kırmızı biber de ekledim çok yakıştı)

Waffle Pastası

Forumdan Şeyda arkadaşımızdan gördüğüm waffle pastası. Ben biraz değiştirdim.
Bu pastanın son görünümü değil, arakatı :)
*Waffleların ilk katını borcama dizip, üzerine üzerindeki tarife birebir hazırladığım 1 paket çikolatalı cremole'nin yarısını serip, muz dilimleri ve dövülmüş cevizle tatlandırdım


*Sonra ikinci katı da yerleştirdim


* En son kalan cremeole'yi de serip üzerini süsledim.

Bu tarifi çok tuttum çünkü hem çok pratik hem nefis :) Bu da 2. versiyonu ;)



Hazırlanışı:
*Hazır satılan waffle'lardan 1 paketin yarısını borcama dizin
*Kreması için 1 paket vanilyalı pudingi üzerindeki tarife göre pişirip soğutun.
*Soğuyan pudingi 1 poşet yeni çıkan kaymak tadında şanti ile karıştırın güzelce çırpın
*İlk kat waffle üzerine kremayı yayın ve dilerseniz üzerini istediğiniz gibi tatlandırın. Ben portakal kabuğu şekerlemesi ve damla çikolata ve muz koydum.
*Kalan waffle'ları da dizip tekrar aynı süsleme ve tatlandırma işlemini yapın
*Buzdolabında soğutup birkaç saat sonra servis yapın
*Afiyetler olsun...









Patates suflesi

Yine resimleyemediğim bir tarif malesef :( Ama inşallah yakın zamanda tekrar yapıp ekleyebilirim. Sıra gelirse :) Besleyici ve lezzetli ama ilk gün tüketilmesi tavsiye edilir. Çünkü içinde hem patates hem de yumurta var. Zaten çoğu kişi bilmez ama patatesin 24 saat içinde tüketilmesi gerekiyormuş. Sonrasında zehirlemese de zararlı olabiliyormuş. Bunu öğrendiğimden beri dikkat ediyorum.

Hazırlanışı:
* 7 adet patatesi yıkayıp haşlayıp püre yapın
*Bir tencerede 3 kaşık tereyağı-margarini eritip içine tuz ve karabiber serpin püreye ekleyin ve iyice karıştırın
*Ilınınca 2 yumurtanın sarısını teker teker ekleyin
*1 paket çiğ kremayı ekleyin
*Yumurtaların aklarını da 1 tutam tuz ile kar haline gelene kadar çırpın ve püreye ekleyin
*Rendelenmiş 1 bardak kaşar peynirinin bir kısmını üzerine serpmek için ayırıp gerisini püreye karıştırın
*Yüksek kenarlı bir fırın kabına boşaltıp üzerine kalan kaşarı da serpip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
*Afiyetler olsun...

Ramazanın ilk günü kendime hazırladığım menü :)

Waffle pastası

Tavuk şinitzel ve tereyağlı erişte
Forumdan Seçil arkadaşımızdan tarifini aldığım mantılı tavuklu nohutlu çok besleyici bir çorba ...


Tarifleri ayrı ayrı sayfalarda vereceğim, ama burada da menü şeklinde bulunsun istedim ;)



Herkesin Ramazan-ı Şerifleri hayırlı olsun ...



Umutumun yaşgünü pastası :)




UMUTUMUN YAŞGÜNÜ PASTASI
Keki : Karamelli Kek (forumdan )
yapılışı:
5 yumurtayı biraz çırpıyoruz,1 bardak şekeride ekleyip iyice çırpıyoruz.ardından bir paket muzlu pudingi,bir çay bardağı zeytinyağını,bir bardak + 2 kaşık unu ve bir paket kabrtma tozunu ekleyip karıştırıyoruz.
180 derece pişirelim tavsiyem borcamda pişirmeniz.
*Kremasını ben internetten buldum ve çok hoşuma gitti kıvamı pasta üzerinde duruşu çok güzel ;)
Kreması:
6 Kaşık şeker, 2 yumurta , ½ kg süt, 4 kaşık unu çırpın ateşe atıp kaynatın.
Koyulaşınca limon kabuğu rendesi ve vanilya ekleyip çırpın.
1 kaşık margarini içine koyup çok kuvvetli çırpın macun kıvamına gelsinİsteyen içine kakao ya da karamel ekleyebilir ben karamel ekledim kahverengi oldu şekeri pişirip karamel yapıp içine koydum ama bayağı taşlaştı kremayla birleşince karamel biraz uğraştırdı beni ;)
Keki ikiye bölüp şekerli sütle ıslatıp arasına kremayı döküp arasına damla çikolata koydum ben istediğinizi koyabilirsiniz zevkinize bağlı
diğer keki de aynı şekilde yapıp kremayı tekrar döküp istediğiniz gibi süsleyin. Ben çikolatalı şantiyle süsledim ;)
Artık vazgeçilmezim oldu ve hazır pastalardan daha lezzetli oluyo ;)Bu da başka gün aynı tarifi kullandığım, beyaz krema ve kekinde çilekli pudingle yaptığım tavşan pastamız.

Somon balıklı bulgur pilavı


İlk bakışta belki yadırganacak bir tarif ama geçen gün son günlerde balık yememiş olan oğluma balık yedirebilmek için bunu uydurdum. Somon da hafif ve az kokulu bir balık olduğu için çok fazla balık tadını pilava geçirmedi. Aslında Annem karadeniz'li ve hamsili pilavları meşhurdur bilirsiniz. Hamsili pilav olur da somonlu niye olmasın dedim :P Ama evde pirinç kalmamış oğlum da uyudupğu için çıkamadım bulgurla yaptım. Ama sonuçta amacıma ulaştım oğlum da ben de afiyetle yedik :) Sonraki gün değil ama ilk gün çok güzel oluyor.
Hazırlanışı:
*Somonları bir tavaya koyarak üzerine az su ilavesiyle 10-15 dakika pişirin
* Dilediğiniz kadar pirinç ya da bulguru yıkayıp fırın kabını yağlayıp (ben tereyağını sürerek yağladım) kabın içine döküp güzelce yayın
* Üzerine domates rendesi yada salçalı su içine sıvığağ, tuz ve baharatları karıştırıp pilava ekleyeceğiniz kadar suyu yavaşça pilavın üzerine dökün.
* En üste somonları dağıtmadan yerleştirin
* 200-250 derece fırında pişirin
*Afiyetler olsun.

Nesquick'li çikolata sosu


Malesef kameram bozuk olduğu için çekim yapamadım ama geçen gün tavukgöğsü üzerine hazırladığım çikolata sosunun tarifini paylaşmak istedim. Evde kakao olmadığı için dolapta bulduğum nesquick ile nasıl olur acaba diye düşündüm ve sonuç mükemmeldi. Çok lezzetli bir çikolata sosu oldu. Kakao ile de deneyeceğim sanıyorum yine enfes olur.

* 3-4 yemek kaşığı dolusu toz nesquick (ya da 2-3 kaşık kakao)
* 1 bardak süt
* 1 bardak su
* 2 kaşık mısır nişastası
* 2 kaşık şeker

* 1 dolu yemek kaşığı nutella

Hazırlanışı:
Bir tencerede tüm malzemeyiş karıştırarak pişirin. tatlıların dondurmaların üzerine dilediğiniz gibi kullanın.

*Afiyet olsun