30 Temmuz 2009 Perşembe

Kedidilli balkabağı tatlısı

Kameram bozulduğu için son zamanda hiç resim çekemiyorum ve ekleyemiyorum :s Ama yeni laptopumun kamerasıyla dün bunu çektim ve fena olmadı sanki. Ama word yüklü olmadığı için kenardaki gereksiz görüntüleri silemedim kusura bakmayın :)

Bu tatlı benim uydurmamla oldu ama süper oldu :) Yoğun bir tatlı oldu ;) Bisküvi ile yapılıyor bu tatlı genelde ama ben kedidiliyle daha güzel olacağını düşündüm ve öyle oldu gerçekten :) Ve kesinlikle kaymak ya da kaymak tadında şanti kullanın, çok yakışıyo ;)

hazırlanışı :

*Kabağı çok ince dilimlere ayırıp üzerini örtecek kadar suyla pişirin. Bir gece önceden yada 5-6 saat önceden şekere basıp bekletince belki daha iyi olur ama benim bekletmeye vaktim yoktu yine de çok güzel pişti ;) Ve çok yoğun bir kabak tatlısı oldu şekeri bolca tutmuşum ama ben yoğun tatlıları sevdiğim için bayıldım, şeker arzuya göre göz kararı konabilir
* kedidili bisküvilerini sütle ıslatıp 1 sıra borcama dizin
* üzerine güzelce püre yaptığınız kabağı serin
* onun üzerine de dövülmüş ceviz serpin
* En üste de krem şanti yapıp serin. Ben yeni çıkan kaymak tadında şantiyi kullandım ve tatlıya cukkk oturdu bence :DD

* üzerine de çatalla şekil verdim
*Afiyet olsun ...

16 Temmuz 2009 Perşembe

Ekmeklerim


Tereyağlı beyaz ekmek Yulaflı ekmek


Tam tahıllı ekmek



Tam tahıllı cevizli ekmek






6 Temmuz 2009 Pazartesi

Midye Tava soslu tavuk :)

Selammmm
Çok ama çok yoğun bir dönemden sonra 10 günlük Tekirdağ tatili girdi araya ve eklemek istediğim hiçbirşeyi ekleyememiştim. Şimdi onları ekliyorum ama bazı tarifler sonra. Bombardıman olacak birazcık :)
Bunları bitirince de köyde yaptıklarımda eklerim bikaç tane. Gerçi annem sağolsun orada genelde hazıra kondum :D

Tarifi aynen aldığım blogdan kopyalıyorum. http://dogadan.blogcu.com/

TAVUK (MİDYE TAVA LEZZETİNDE)

Ben sosuna biraz daha un atmalıymışım orjinal tarifte tavukların etrafında midye tavadaki gibi bir çıtır tabaka vardı :) Bi de çöp şiş bulabilseydim çöp şişe dizecektim tavukları daha güzel duruyo öyle.


750 gram kuş başı tavuk eti
1 şişe maden suyu
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
SOSU
250 gram yoğurt
3 dilim ekmek içi ufalanmış
2 diş sarımak
1 çay bardağı ceviz içi
YAPILIŞI
Tavuk etleri kuşbaşı doğranır ve unlanır, çöp şişlere geçirilir ayrı bir kapta maden suyu,bir su bardağı un , tuz iyice karıştırılır koyu bir bulamaç elde edilir, şişlere geçirdiğimiz tavuk etleri bu karışıma bulanır ve sıvıyağda kızartılır.
Sosu için yoğurt, dövülmüş ceviz içi ve sarımsaklar, ufalanmış ekmek, hepsi karıştırılıp bir sos hazırlanır kızartılan tavuklar bu sosa batırılıp sıcak olarak yenir .
Not istenirse tavuk göğüs eti çok ince dilimlenip şişlere takmadan sosa batırılır aşağıdaki resimde görüldüğü gibi kızartılır . midye tava lezzetinde çok güzel oluyor tavsiye ederim.


Bu tarifi yeşil mutfakta sayın Erkan Acurel bey efendi kabakla yapmışlardı kabaklada çok güzel oluyor ben tavukla yaptım evde herkes çok beğendi teşekkürler Erkan bey .


havuçlu muzlu kek

1 bardak toz şeker,1 bardak sıvıyağ 3 yumurta, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tarçın, 1 paket kabartma tozu, 2 adet orta boy muz, 1 havuç, 1 kaşık yoğurt, 2 kaşık pekmez, elenmiş un, ceviz içi.

Şekerle sıvıyağ, mikserle çırpılır. Daha sonra yumurtalar tek tek ilave edilerek çırpmaya devam edilir. 5 dakika kadar çırpılır ve daha sonra diğer malzemeler de bu karışıma ilave edilir. Muzlar iyice ezilir, havuç rendelenir,ceviziçleriyle beraber hamurun içine atılır, kekin pişeceği kalıba yağ sürülür, unlanır ve hamur içine dökülür. 175 derecelik fırında 1 saat pişirilir.

Soslu tavuk



*1 kemiksiz tavuk göğsü iri dilimle
*1 yemek kaşığı salça
*1 kahve fincanı süt
* 2 yemek kaşığı soyasos
*1-2 diş sarımsak
*1 yemek kaşığı kekik
*1 tatlı kaşığı kimyon
*2 yemek kaşığı zeytinyağıyla sos yapıp bir kabın içinde en az bir saat tavuğu beklet.
*Tencerede az yağda pişir
*Afiyet olsun. Ben pilav üstü yaptım :)ı

Havuçlu İrmik Tatlısı

Oğlum doğru dürüst yemiyo son zamanda diye onun seveceği şeyler üretmeye çalışıyorum ve evde de bol bol havuç vardı. havuçla da tatlı şeyleri seviyo diye tatlı yapayım dedim sonra bu çıktı ortaya. Çok besleyici ve lezzetli bi tatlı oldu başta az bişey yapacaktım ama güzel bişey olacağını anlayınca orta boy bir borcama yaptım

tarif:
*4-5 havucu rendeleyip yarım bardak şekerle suyunu çekene kadar kavurun.
*İçine 1 subardağı kadar bebe bisküvisi ufalayın
*Dilerseniz ceviz içi de koyabilirsiniz
* Borcama havuç tabanını serin.

Muhallebisi : * 2,5 bardak süt, 5 kaşık irmik ve 4 tepeleme kaşık şekeri koyu kıvamlı bir muhallebi olana kadar pişirin. (ben biraz da bal koydum) (Evde pirinç unu bitmeseydi irmiğin yarısını pirinç unu koyacaktım)
*pişince içine limon kabuğu rendesi yada 1 kaşık vanilya ekleyin
*yarım paket labne peyniri ekleyip blenderda güzelce çırpın.
*Afiyetler olsun

Yeşil mercimekli erişte çorbası

*2 su bardağı mercimeği haşlamak için yıkayıp tencereye koy
* Pişmesine yakın içine 1 su bardağı erişte ekle pişir
*Geniş bir kasede 1 yumurta, 1 dolu çay bardağı yoğurt biraz tuz koyup çırp
*Çorbadan terbiyeye 1 kepçe yavaş yavaş karıştırarak ekle
*Ilınmış terbiyeyi pişmekte olan çorbaya ekleyip bir taşım kaynatıp altını kapatın
*Dilerseniz nane serpip servis yapın
*Afiyet olsun

Krem peynirli patatesli havuçlu tart


Evde krem peyniri aldığımızda bir türlü dibini getiremeyiz malesef küflenir hadi çöpe :S Ben de bu sefer küflenmesin diye daha önceden çok severek yaptığım patatesli payı bu şekilde yaptım güzel de oldu ;)
tarifi :
hamuru için:
*Tüm malzemeleri yoğur,
7 çay bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
1,5 bardak tereyağı (oda sıcaklığında beklemiş)
1 paket kabartma tozu
*Orta büyüklükte tercihen yuvarlak bir tepsi yada borcama tart hamurunu güzelce yay,
Üzeri için :
*2-3 patates ve 1 adet havucu haşla
*Yarım paket krem yada labne peyniriyle sebze püresini karıştır
*Tart hamuru üzerine yay
*Orta ısılı fırında pişir
*afiyet olsun...

Bayat ekmek böreği ve fırında havuç mücver



Tarif Oktay ustadan. Ama ben sonunu değştirdim. yani tarifte 1kaç saat dolapta bekletin yazıyodu benim de o sırada vaktim yoktu. Ben de sosunu iyice çeksin diye üzerincden elimle pizza hamurunu bastırır gibi bastırdım ;) Çok ta lezzetli oldu bayat ekmekleri lezzetli bir şekilde değerlendirmek için iyi bir yol. Bugünlerde bu bayat ekmek tariflerine taktım zaten. Evde bayat ekmek bulunca hemen yapıyorum bi çeşit bulup ta. Sırada yine bikaç düşündüğüm tarif daha var :))
Gelelim tarife, aynen kopyalıyorum ;)

Bayat Ekmek Böreği
Malzemeler:1 bayat ekmek 1 su b.kaşar peynir rendesi 150 gr.beyaz peynir

Sosu için:2 su b.süt 1 çorba k.tereyağı
3 yumurta (ben 2 tane koydum)

Hazırlanışı:
İlk olarak bayat ekmeğin yarısı küp doğranarak fırın kabının altına yayılır. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirinin yarısı ve beyaz peynir serpilir. Kalan diğer ekmekler de küp doğranarak üzerine serpilir. Diğer taraftan sosu hazırlanır. Bunun için; karıştırma kabına erimiş tereyağı, süt ve yumurta alınarak çırpılır. Hazırlanan sos ekmeklerin üzerine yayılır. Daha sonra en son kalan kaşar peyniri de üzerine serpilerek streç filmle kapatılır ve bir kaç saat buzdolabında bekletilir. Daha sonra 180 derecede pişirilir.
FIRINDA HAVUÇ MÜCVER
*Dilediğiniz kadar havucu rendeleyin
*içine havuç sayısına göre yumurta, un çırpıp tuz baharat ekleyin havuçlara karıştırın
0Dilerseniz dereoyu maydonoz kıyıp ekleyin
*Fırın kabına serip orta dereceli fırında pişirin
Afiyet olsun...

bayat Ekmekli denemeler

Öncelikle şunu söyliyim bu ikiliden hiç memnun kalmadım. O yüzden tarifini yazmıyorum.

Bayat ekmek tatlısı Ton balıklı bayat ekmek pizzası


Yeşil ve kırmızı mercimekli buğday çorbası

Tamamen uydurmasyon ama çok besleyici bir çorba oldu :)

Tarifi : *1 çay bardağı buğdayı haşla,
*yarı pişince 1er çay bardağı kırmızı ve yeşil mercimeği ekle, haşla
*3 kaşık yoğurt ve 1 yumurtayı güzelce çırp
*Çorbadan terbiyeye 1 kepçe yavaşça karıştırarak ekle
*Sıcak çorbaya ılık terbiyeyi ekle
*1-2 kaşık tereyağı ekle 1 taşım kaynat
afiyet olsun

Paça

Tarifi aldığım blogdan aynen kopyalıyorum ;)
http://sevdasofrasi.blogspot.com/2007/04/paa.html
paça

hayır o bildiğiniz çorbası olan değil arkadaşlar bu özellikle ramazanda yaptığımız sıcak sıcak yenen arnavutlara mahsus bir aparatif malzemeler: 3 kaşık un (dolu dolu) 3.5 kaşık yoğurt(dolu dolu) 2 yumurta 3 kaşık sirke et yada tavuk suyu üstüne: kırmızı biber ve bir parça tereyağ ve tavuk eti yapılışı :tavuk suyu hariç diğer malzemeleri rondodan güzelce geçiriyorsunuz sonra bir tavaya alıp içine et suyunu azar azar katıyorsunuz koyu bir kıvam olanadek içine et suyu yada tavuk suyu katkısı yaparak pişiriyorsunuz muhallebi gibi koyu olacak ama sonradanda hafif koyulaşıyo bunuda unutmayın bir kaba döküyoruz üstüne teryapve kırmızı biber kavurup üstüne gezdiriyoruz en üstünede tiftiklenmiş tavuk eti serpip yiyiyoruz ay anlatırken bile ağzım sulandı ben çok severek yiyiorum ramazanda misafirlerim gelince mutlaka istiyorlar bakalım beğenecekmisiniz

Soğuk çorba( Yoğurtlu buğday)

Yaz ayları için çok güzel bir lezzet. Ben bu resimdekini susuz sadece yoğurtla meze gibi yaptım ama aslı şu şekilde yapılıyor.
Buğdayları haşlıyoruz ve soğutuyoruz. Sonra yoğurdu sulandırıp içine taze nane doğrayıp afiyetle yiyoruz. Ben hatta geçen gün buğdayı çok fazla haşlamışım, buzluğa attım 2 posta. Arada çıkarıp yiycez ;)

Ege usulü semizotu ve balık ızgara :)


*Semizotunu güzelce yıkayıp yarı haşla soğut,
*1-2 diş sarımsak, yarım-1 limon suyu ve zeytinyağını tuz ekleyerek karıştır
*semizotuu servis tabağına alıp sosunu döküp servis yapın
Afiyet olsun....

Yeşil mercimekli kısır



*1 bardak yeşil mercimeği haşlayın
*2 bardak ince bulguru kaynar suyla ıslatıp aynı anda içine 1er dolu kaşık biber salçası ve domates salçası ekleyin ağzını kapatın, en az 20 dakika dinlensin
*Maydonoz, dereotu, taze soğan istediğiniz yeşillikleri ince ince doğrayın
*Dilerseniz domates te doğrayıp ekleyin, ben sulandırıyo diye çok tercih etmiyorum ama o anda yenip bitecekse koyuyorum. O görünen kırmızı şeyler tukaşın paprika sosu ben kahvaltılarda ve kısırlarda çok severim ;)
*Tuzunu ve nar ekşisi , limon ekleyin karıştırın
Afiyet olsun...

Kahvaltılık sos (acuka)

3 kaşık domates salçası
2 kaşık biber salçası
2 dilim ufalanmış ekmek içi
1 çay bardağı ezilmiş ceviz içi

1er çay kaşığı kimyon, karabiber, pulbiber, isot
2 diş ezilmiş sarımsak
yarım çay bardağı zeytinyağı


Tüm malzemeyi karıştırın, alın size acuka :))

Reyhanın Çakma Sulu Köfesi :))

Bu terbiyelisi :) Bu da terbiyesizi :PP

Daha önce yaptıklarım daha güzel görünüyordu emin olun lezzeti de çok güzel ve hem ana yemek hem çorba niyetine yiyebilirsiniz size kalmış ;)Tarifi Reyhan arkadaşımdan almıştım çok beğenmiştim, yiyenler de öyle ...
1 paket şeker piliç misket köfte(diğer markaların içinde az oluyor ;) 3 orta boy patates 1 adet kurusoğan salça(ben birazda biber salçası koydum) tuz baharat ne istersen (ben kimyon,nane,karabiber koydum)
soğanı kavur,salçayı koy biraz daha kavur,küçük küp küp doğranmış patatesive 1-2 havucu koy biraz kavur üzerine su koy ,tuzunuda koy.su kaynadıktan ve patatesler biraz piştikten sonra köfteleri at içine ,baharatlarıda koy.biraz daha kaynasın işlem tamamdır.
Suyu çok duru olursa ocağı kapamaya yakınbi kaşık unu az suyla aç ve içine dök.karıştır ocağı kapat.daha yoğun bir suyu olur
Terbiyesi için : *bir kasede 1 yumurta, 1-2 kaşık yoğurt ve yarıma yakın limon suyunu çırpın
* 1 çay bardağı da süt ekleyin kasedeki karışıma.
*Sonra sulu kısmından 1 kepçe terbiyeye koyup hızlıca çırpın.
* Terbiyeyi yavaşça yemeğe ekleyin. hızlıca karıştırın,
*1 taşım kaynatın
*afiyetler olsun ...







KREMALI MANTAR ÇORBASI


Hazırlanışı:
*Mantarları ya da mantar saplarını çok ince doğrayın yada rondodan geçirin. (Ben bazen mantarların saplarını çıkarıp fırınlarım ya da mantar dolması yaparım. Saplarını da çorbalık doğrayıp buzluğa atar daha sonra çıkarıp bu çorbadan yaparım.)
* Tencerede az yağda mantarları güzelce kavurun
* Pişince içine suyunu ve tuzunu atıp kaynatın
* Ayrı bir tavada biraz yağda birkaç kaşık unu kavurun, kavrulunca içine 1 bardak süt ekleyip muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli çırpın, topak varsa blenderdan geçirin.
* Son olarak çorbayla kremasını tencerede karıştırıp güzelce çırpın ve bir taşım daha kaynatın.
* Afiyet olsun...